IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в Германия се оказаха под очакванията

През май те се свиват с 1,7 на сто на месечна база

09:54 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишлените поръчки в Германия се оказаха под очакванията

През май промишлените поръчки в Германия спаднаха и се оказаха под очакванията на анализаторите, разкриват последните данни на немската статистическа служба Destatis, цитирани от WBPOnline.

Индустриалните поръчки в икономика номер едно в Европа се свиха с 1,7 на сто на месечна сезонно изгладена база. Експертите очакваха ръст от 1,1% през май. Сезонно изгладените данни измерват общите промишлени поръчки на компаниите, произвеждащи инвестиционни стоки, стоки за междинно и крайно потребление.

На годишна и на сезонно неизгладена база показателят е скочил с 5,5% през май. Темпото на растеж обаче е отслабнало спрямо априлските 6,6 на сто на годишна база. Пазарите предричаха годишен ръст от 6% през петия месец на годината.

Производителите на инвестиционни стоки и за междинно потребление отчетоха спад на поръчките от 0,7% и 3,4%, съответно. Поръчките на стоки за крайно потребление са с 1,2% по-малко.

През юни позитивните нагласи сред немските мениджъри в промишлеността се стопиха. Според окончателните данни на Markit Economics PMI индексът за сектора се понижи до 52 пункта спрямо 52,3 пункта, отчетени през май.

Въпреки че индикаторът остана в зоната на експанзията за 12-и пореден месец, позитивните нагласи бяха по-слаби, тъй като PMI индексът се озова на 8-месечно дъно.

Очакванията са, че германската икономика ще се възстанови на широка основа през тази и следващата година. В последния си анализ Институтът за икономически изследвания Ifo повиши прогнозата си за ръста на германската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още