IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се ускори през юни до 1% на годишна база

На месечна база потребителските цени са скочили с 0,3%, което е повече от прогнозираните 0,2%

17:51 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия се ускори през юни до 1% на годишна база

Инфлацията в Германия се ускори на годишна база през юни и съвпадна с очакванията, разкриват предварителни данни на немската статистическа служба Destatis, цитирани от WBPOnline.

Разходите за живот в първата по големина икономика в еврозоната се покачиха с 1% през шестия месец на годината спрямо юни 2013 г. През май инфлацията се забави неочаквано до 0,9%, след като през април показателят бе достигнал 1,3%.

На месечна база потребителските цени са скочили с 0,3%, което е повече от прогнозираните 0,2%. През май спрямо април инфлацията отстъпи с 0,1%.

Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) по европейската методология, през юни инфлацията в Германия е достигнала също 1% на годишна база при консенсусни очаквания за ръст на цените от 0,7%. През изминалия месец ускорението бе с 0,6 на сто на годишна база. На месечна база ХИПЦ се ускори с 0,4% при отчетеното през май понижение от 0,3% на сто.

„Инфлацията в Германия се очаква да бъде малко по-висока от 1% спрямо 0,9% през април“, гласи прогнозата на Rabobank.

В Испания през юни бе отчетена инфлация от 0,1%. Поради тази причина експертите на Rabobank очакват, че инфлацията в целия 18-членен валутен съюз през юни ще бъде около 0,5%.

„Това определено няма да е нещо, с което ЕЦБ ще се чувства комфортно, но най-вероятно ще е устойчиво, в смисъл, че това няма да доведе до ревизия на прогнозите за инфлацията. Според нас само когато инфлационните очаквания в дългосрочен план се понижат в сравнение с очакваното, тогава ЕЦБ ще обмисля количествените улеснения“, гласи прогнозата на Rabobank.

Първоначалната оценка за инфлацията в еврозоната ще бъде ясна на 30 юни (понеделник).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още