IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада удари 28-месечен връх през юни

Най-силно повишение на потребителските цени отчете най-гъсто населената провинция Онтарио

17:46 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Канада удари 28-месечен връх през юни

Инфлацията в Канада достигна най-високото си ниво от февруари 2012 г. насам през юни, стимулирана от нарастващите разходи за храна и транспорт, пише WBP Online.

Индексът на потребителските цени в северноамериканската страна се ускори с 2,4% през юни след покачването от 2,3% в предходния месец според данните на Канадската статистическа служба. Данните съвпаднаха с очакванията на анализаторите.

Същевременно измерваната от Канадската централна банка базисна инфлация, която изключва осем от силно волатилните продукти, нарасна с 1,8% на годишна база, също съвпадайки с пазарните нагласи. В предходния месец растежът достигна 1,7 на сто.

Ускоряването на инфлацията бе стимулирано основно от покачването на цените на природния газ, както и на нарастването на имуществените данъци. Като цяло, най-силно повишение имаше при разходите за електроенергия, които нараснаха с 4,2%.

Цените на хранителните стоки също отчетоха значително увеличение, напредвайки с 2,9%. Канадците са плащали повече за месо (9,4%) и пресни зеленчуци (9,5%).

Най-силно повишение на потребителските цени е имало в най-гъсто населената провинция Онтарио, където само цените на природния газ и бензина са нараснали съответно с 38,4% и 9,4%.

По-рано тази седмица Канадската централна банка акцентира в своя последен доклад за паричната политика върху по-високите цени на енергията и храните, определяйки ги като временни фактори за повишаване на инфлацията. Според централните банкери именно това е била причината индексът на потребителските цени да надхвърли целевото равнище от 2% "по-рано от очакваното".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още