IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайската промишленост се забавя през август

Държавните стимули за растежа ще доведат до нестабилност в условията на забавящ се жилищен сектор, смятат анализатори

10:29 | 01.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Активността в китайската промишленост се забавя през август

Активността в китайския промишлен сектор се забавя през август, сочат два независими индекса на мениджърските покупки (PMI). Азиатските пазари обаче реагират слабо на данните.

Официалният PMI на Националната служба за статистика показва 51,1 пункта през август, спрямо 51,7 пункта през юли и очаквания за 51,2 пункта. В същото време окончателният PMI индекс на британската банка HSBC спада до тримесечно дъно от 50,2 пункта, след като предварителните данни сочеха 50,3 пункта, предава CNBC.

Състоянието на промишлеността е поредният разочароващ сигнал за китайската икономика през последните месеци, въпреки активните стимулиращи мерки на държавата.

„Индустриалният сектор бива засегнат от спад на кредитирането, което затруднява дейността и инвестициите. Данните за PMI показват, че натискът върху китайската икономика се връща през лятото като може би ще последват нови облекчаващи мерки от правителството“, коментира старши икономистът в Credit Agricole Дариуш Ковалчук.

Bank of America Merrill Lynch заяви миналата седмица, че властта в Китай е започнала нов цикъл от мини стимули, за да се справи с пречките пред растежа, увеличавайки квотите за кредитиране на банките при по-ниски лихви в опит да подкрепи земеделския сектор.

Според някои анализаторите обаче използването на стимули, за да се даде изкуствен тласък на втората по големина икономика в света ще доведе до нестабилност, особено в условията на забавящия се ключов за страната жилищен сектор.

„Китайските власти продължават да закърпват проблемите, които имат. Решаването на проблемите обаче не става със стимули“, смята старши анализаторът в The Motley Fool Джо Магиър. „В момента се виждат ефектите от това – намаляваща възвръщаемост, забавяне на производителността и започваме да виждаме спад при цените на имотите“, добавя той.

Цените на жилищата в Китай спаднаха за трети пореден месец през юли. Секторът представлява около 15% от брутния вътрешен продукт и има пряко влияние върху други сектори като банковия и строителния.

Икономиката на страната се разшири със 7,5% през второто тримесечие, след 7,4-процентов ръст през първото. Това дава основание на повечето специалисти да не очакват сериозно забавяне на китайския растеж.

„Рискът от неизбежен срив изглежда малък. Властта разполага с достатъчно инструменти, чрез които да се справи с евентуален рязък спад на растежа“, коментира икономистът в Capital Economics Джулиан Еванс-Притчард, отбелязвайки, че стимулите ще продължат да бъдат насочени към определени сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
meto76
преди 9 години
Резкият спад в цените на жилищата в Китай доведе до протести на собственици и до сблъсъци с полицията, предават китайските медии.Типичен пример за случващото се във втората по големина икономика в света е демонстрация на десетки собственици на имоти пред офис на брокера Greentown China Holdings в Шанхай, след като цените на закупените от тях жилища се сринаха с 25% само за 5 дни.Протестиращите държаха плакати с надписи като "Излъгахте ни!" и "Активи на стойност 300 000 юана /48 750 долара/ се изпариха в рамките на пет дни - години работа в напразно!",Мениджър продажби от Greentown е коментирал, че промяната на цените трябва да стимулира продажбите и да помогне на компанията да се справи с конкуренцията.В други китайски градове, подобни сблъсъци между купувачи и предприемачи прераснаха в прояви на насилие.http://meto76.blog.bg/biznes/2014/08/27/imotni-buntove-v-kitai-balonyt-se-puka.1292360
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още