IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската производствена активност изкачи 18-месечен връх през юли

Очакваме политиците да запазят гъвкавия курс през следващите няколко месеца, за да консолидират възстановяването, коментира икономист от HSBC

10:01 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската производствена активност изкачи 18-месечен връх през юли

Китайската производствена активност изкачи 18-месечен връх през юли. Изглежда, че правителствените стимули допринасят за покачването и затвърждаването на възстановяването на втората по големина икономика в света, пише CNBC.

PMI индексът за производствения сектор, изготвен от HSBC, се покачи до 52 пункта. Предварителните данни разкриват, че показателят е нараснал от ревизираните 50,7 пункта през юни и е над очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти. Тяхната прогноза бе за ръст до 51 пункта.

По този начин производствената активност се разширява за втори пореден месец, отбелязва CNBC. Освен това показателят отчита най-високата си стойност от януари 2013 г. насам.

Разбивка по подсектори показва, че през юли повечето от 11-те индекса, измерващи производството, вътрешното и външното търсене се подобряват съществени спрямо юни.

Подиндексът за новите поръчки се покачва до 53,7 пункта, отчитайки също 18-месечен връх. Индикаторът, отмерващ производството, пък нараства до 16-месечен връх. Индексът за заетостта се подобрява спрямо предходния месец, но продължава да е под психологическата граница от 50 пункта. Това означава, че все още производствения сектор губи работни места.

„Цифрите са много добри. Добър начин за старт на третото тримесечие. Това е най-високото покачване от януари миналата година. Изглежда, че мини стимулите продължават да играят своята роля“, коментира резултатите главният икономист в HSBC за Китай Джон Джу.

„Очакваме политиците да запазят гъвкавата политика през следващите няколко месеца, за да консолидират възстановяването“, заявява пред WBP Online главният икономист в HSBC за Азия Хунбин Цу.

Китайската икономика се съживява в последните месеци благодарение на серията стимулиращи мерки, предоставени от властите в Пекин с цел предотвратяване на рязко забавяне на икономическия растеж.

Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя се покачи със 7,5% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете прираст от 7,4% през първото. Крайната цел на Пекин е годишна експанзия от 7,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още