IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия похарчи още 700 млн. долара от резервите си в опит да спаси рублата

Руската валута достигна ново дъно от 54,34 за долар въпреки намесата на централната банка

14:21 | 03.12.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската централна банка се е разделила в понеделник с 700 млн. долара от валутните си резерви в опит да отслаби натиска надолу върху рублата, като интервенцията бе първата след разхлабването на контрола върху валутния курс. Въпреки това от тогава валутата продължава да не намира дъно спрямо долара и еврото, предава The Wall Street Journal.

Централната банка позволи на рублата да се търгува свободно от 10 ноември и премахна обичайните намеси. Решението дойде, след като банката използва близо 30 млрд. долара от резервите си, но това не помогна да бъде спрян спадa на рублата. Въпреки това централната банка неколкократно потвърди, че си запазва правото да провежда внезапни интервенции на всяко ниво, за да гарантира финансовата стабилност и да се избегне паника.

Интервенцията на банката в понеделник помогна на рублата да възвърне част от позициите си. Но руската валута продължи да пада на следващия ден и в сряда удари ново историческо дъно от 54,34 рубли за долар, притисната от спада на цената на петрола, която достигна 70 долара за барел.

Редица висши държавни служители вече заявиха, че рублата е подценена. През тази година валутата изгуби около 40% от покупателната си сила спрямо долара. Министърът на финансите Антон Силуанов заяви във вторник, че сегашният курс на рублата отговаря на цена на петрола значително под 60 долара за барел.

Вербалната намеса не успя да раздвижи зависимата от износа на стоки рубла. В същото време икономическото министерство заяви, че страната ще потъне в рецесия в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
еее край Америка са най-великите предавам се ... lol :))) късам синджира и отиам там у US докато важи офертата за емиграцията на Брикета :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Danke danke :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Петър Нейков
преди 9 години
http://***.interfax.ru/business/410535http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kremyl-ochakva-svivane-na-ruskata-ikonomika-s-08-prez-2015-g-184867/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
В същото време икономическото министерство заяви, че страната ще потъне в рецесия в началото на следващата година.---------------------------------Тва ще ми е интересно да го видя в руска страница ... :)) или е притурка от WSJ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още