IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия похарчи още 700 млн. долара от резервите си в опит да спаси рублата

Руската валута достигна ново дъно от 54,34 за долар въпреки намесата на централната банка

14:21 | 03.12.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската централна банка се е разделила в понеделник с 700 млн. долара от валутните си резерви в опит да отслаби натиска надолу върху рублата, като интервенцията бе първата след разхлабването на контрола върху валутния курс. Въпреки това от тогава валутата продължава да не намира дъно спрямо долара и еврото, предава The Wall Street Journal.

Централната банка позволи на рублата да се търгува свободно от 10 ноември и премахна обичайните намеси. Решението дойде, след като банката използва близо 30 млрд. долара от резервите си, но това не помогна да бъде спрян спадa на рублата. Въпреки това централната банка неколкократно потвърди, че си запазва правото да провежда внезапни интервенции на всяко ниво, за да гарантира финансовата стабилност и да се избегне паника.

Интервенцията на банката в понеделник помогна на рублата да възвърне част от позициите си. Но руската валута продължи да пада на следващия ден и в сряда удари ново историческо дъно от 54,34 рубли за долар, притисната от спада на цената на петрола, която достигна 70 долара за барел.

Редица висши държавни служители вече заявиха, че рублата е подценена. През тази година валутата изгуби около 40% от покупателната си сила спрямо долара. Министърът на финансите Антон Силуанов заяви във вторник, че сегашният курс на рублата отговаря на цена на петрола значително под 60 долара за барел.

Вербалната намеса не успя да раздвижи зависимата от износа на стоки рубла. В същото време икономическото министерство заяви, че страната ще потъне в рецесия в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Това да ти кажа бая пъти ми е минавало през главата, тоя ако искаше размирици до са да ги е удушил тея Украйнци, но за кво да ги напада, като са руснаци болшинството там, като тоя доле дет пише, че морги има напрайл на руските войници леле майко мила какаъв кух *** народ вирее в Българията ...Човека просто не иска никви НАТОвски глупости до него и ако САЩа продължават на ръчкат и настояват може да ги нападнат руснаците техен проблем, да видим дали ше стане като в Ирак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
Achtung
преди 9 години
Говорил съм с много руснаци и техния мироглед е доста по различен от нашия. Вероятността да свалят Путин е 0%, особено на тези преживяли зимата на 1998/9 и редили се на опашки за помощи от храна, пък ако ще да трябва отново да се наредят там. В Русия има масов анти-американизъм и чувството, че са излъгани 1989, дори и рублата да падне до 100 за долар, виновни за тях ще са американците, а не Путин. Освен това причина за кризата не е Куба или Венецуела, а Украйна и мога да ви кажа, че Путин пипа меко, на фона на настроенията в страната. Ако не дай си боже му спретнат някой преврат, не си мислете, че ще дойде нов Елцин или някакви демократични блогари, по-скоро на втория ден руската армия ще е в Киев, ако не и в прибалтика, водена от хардлайнери с крайно десни или леви разбирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
и аз не мога да се начудя ако си бил тва лято на море и предишните години виж на кой наще брокери на имоти на кой продават най-много имоти ... вече продали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Наистина не мога да се начудя на хумореските във форума. Руснаците били богати? Ами средната им работна заплата е по-малка от тази в България.Тя е около 20 000 рубли което вече е 374 долара. В полша минималната пенси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
не бе странно погледни го конюшната ква радиация сее тука, че *** бил изковал цяла морга да ги погребва руснаците там ... :)) тоз съвсем е изпуснал влака, са виждаме,че са в рецесия, но па да ги беси на площада тва и в Северната Корея не го праат, освен ако имаш връзки със САЩ ... тогава не знам :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Руснаците ги оставете! Те са в блокада. Вижте нас и без такава продължаваме да копаем нови дъна! :)))) Много смешно звучи голтаци да се радват на затрудненията на богат човек /държава/ :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Коня вчера хванах ей таквиз кат тебе от вестник Жън мяо бао дет бил написал китайците че се съмнявали в русията. И те също ми постнаха някви блогове и тъпотии, така, че търси нещо официално като Нейков недей тука да ми бълваш идиотщини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
толкоз под коментарите от руснаците в тубата, а другото сепаратист.нет и еди-квоси.нет тея не ги пушим аз. Намираш кат бат ти Нейков нормален източник а не някви измислени тъпотии смимани в Пичковск и тогава мдам иначе ще замоля с твойте идиотщини. Гробници им е изковал Путин на всички руснаци ... lol неам думи каков прос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
дам под youtube linka дет си постнал гледам руснаците кво пишат ... lol------------------слыш кисилевка лавер,отпишись от канала и не смотри,верь своему "боогу" и смотри хрент тв .желаю удачи! зомбированное ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Руснаците усещат какво им е надробил Путин,Чак днес разбрах и то с видео материали, че в руската армия назрява бунт срещу изпращането на военни в Украйна за да убиват украинци.Дори Путин е осигурил мобилни крематориуми за убитите руски войници.Това не го казвам аз, а самите руснаци:https://***.youtube.com/watch?v=lfcOh30xAjk http://xn--80aano6ahdghc.net/v-rossijskoj-armii-bunt-voennye-otkazyvayutsya-podyxat-na-donbasse/Скоро самите руснаци ще разберат за ужасиите направени от путин и тогава въобще няма да си говорим за курса на рублата за деня.Не "Черен лебед", а путин го чака по-зла участ и от Кадафи, за злодеянията му, както срещу украинският, така иу срещу руският народ.Не давам повече от 6 месеца и в Русия ще има кървави бунтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още