IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли ЕЦБ да разкрива кой как е гласувал на заседанията й?

От 2015 г. банката за пръв път ще публикува протоколи от своите срещи за определяне на основната лихва

10:39 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли ЕЦБ да разкрива кой как е гласувал на заседанията й?

Следващата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да реши какви детайли от редовните си заседания за определяне на основната лихва ще разкрива на пазарите, тъй като от догодина банката за пръв път в своята история ще публикува протоколи от срещите, пише WBPOnline.

Най-големият и може би най-трудният въпрос е дали документът ще включва индивидуалния вот на всеки централен банкер.

Въпреки че повечето централни банки, измежду които Федералния резерв на САЩ, Английската централна банка и Японската централна банка, разкриват как са гласували банкерите, когато стане дума за ЕЦБ, валят критики.

На първо място 24-членният Управителен съвет, състоящ се от гуверньорите на 18-те държави членки на еврозоната, Изпълнителния съвет и президента Марио Драги, рядко гласува. Повечето решения се взимат с консенсус.

Въпреки това са налице още опасения. Редица анализатори, измежду които и топ банкери, смятат, че, ако се разкрие тайната на вота, това ще подложи на натиск гуверньорите на националните централни банки от страна на техните правителствата. По силата на своя мандат ЕЦБ действа независимо.

Нещо повече – някои смятат, че централните банкери ще се въздържат от изказвания, които по принцип правят по време на заседанията. По този начин ще се наруши свободният тон на дискусиите особено в момент, в който Старият континент се бори с дефлационния сценарий.

Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за 22 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още