IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващата монетарна политика на Китай

Страната се готви за големи икономически промени и реформи за пръв път от 35 години

08:36 | 30.12.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В икономическата политика, както и в повечето други области, действията говорят повече от думите. Чрез намаляването на своя основен лихвен процент на 21 ноември Народната банка на Китай (PBOC) подчерта тактическия фокус на стабилизационната политика на правителството, която има за цел да постави под при около 7% растеж на БВП, пише Стивън Роуч в Project Syndicate.

Постигането на тази цел няма да е малко постижение. Икономиката на Китай е под кръстосания огън на структурните и циклични насрещни ветрове. Структурният натиск възниква от преминаването към нов модел на услуги и воден от потребителите растеж. Цикличният натиск произтича от затрудненото състояние на световната икономика, което оказва натиск надолу върху стария модел на износа и водения от инвестициите растеж.

Цикличните предизвикателства по-специално се оказват по-неприятни, отколкото се очакваше. Въпреки че износът е спаднал значително от предкризисния си връх от 35% от БВП, той продължава да съставлява около 24%, оставяйки Китай изложен на глобалния цикъл на растеж, особено към пазарите в развитите страни, където търсенето е изключително слабо.

Всъщност 42% от китайския износ отива в Европа, САЩ и Япония - три икономики, които флиртуват със стагнацията. И Европа, най-големият експортен пазар на Китай, изпитва най-големи затруднения.

Имайки предвид, че стратегиите за развитие обикновено започват да се провалят, когато икономиките достигнат статут на такива със среден доход, трябва да се отбележи, че Китай бързо се доближава до този праг. Китай не може да си позволи да даде възможност на растящите циклични рискове да компрометират неговата структурна трансформация.

Съвременната история показва, че най-лесният начин за развиваща се страна да се вкара в страховития "капан на средните доходи" е да се придържа към стария си модел прекалено дълго.

Факт е, че само структурна трансформация може да вдигне развиваща се страна със средни доходи до статут на развита с високи доходи. За щастие, китайските лидери разбират това и са поели отговорността да го постигнат.

Президентът Си Дзинпин застава начело на усилията да продължи напред с реформите и постигане на ново равновесие. Преди година, на третата пленарна сесия на 18-тия Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Си и неговият екип създадоха най-амбициозната програма за икономическа реформа в страната за последните 35 години. Това, заедно с 12-та петилетка, влязла в сила през 2011 г., подчертават решимостта на властите да укрепят сектора на услугите и вътрешното потребление.

В същото време Китай е започнал да измества отговорността за изпълнението на реформите от своя остарял апарат за планиране (Националната комисия за развитие и реформи) към по-ефективния пазарно-ориентиран механизъм, вграден в структурата на ККП (Водещата малка група за всестранно задълбочаване на реформите). Като добавим и безпрецедентната кампания за борба с корупцията на Си, изглежда че няма връщане назад по пътя на Китай към ребалансиране и структурни промени.

Но рискът от циклични смущения, като например неочакван спад на глобалния икономически растеж, остава. Това повдига важно тактическо предизвикателство за Китай. Как може да продължи курса към реформата, без да бъде затруднен от значително забавяне на растежа в краткосрочен план?

Това не е първият път, в който Китай е изправен пред това предизвикателство, нито ще бъде последният. Голямата рецесия от 2008 - 2009 г. също избута Китай до ръба на явна рецесия.

При спада на световната търговия и китайското търсене на експортни стоки, паднало от 26% годишен ръст през средата на 2008 г. до свиването от 27% в началото на 2009 г., правителството се намеси агресивно, инжектирайки 4 трилиона юана (586 милиарда щатски долара) в икономиката. Въпреки че това даде възможност на растежа да се възстанови до края на 2009 г., то също така допринесе за нови проблеми, включително и свръхзадлъжнялост, надвисване на опасност над пазара на имоти и растящ финансов риск за местното правителство.

Последното нещо, от което Китай се нуждае, са повече фискални стимули. Днешното циклично прекъсване бледнее в сравнение с това от 2008-2009 г. и за разлика от фискално безотговорните развити икономики, Китай признава прекомерния държавен дълг като легитимна заплаха за устойчивите растеж и развитие.

Освен това, за разлика от големите развити икономики, повечето от които са използвали докрай обичайната си монетарна политика чрез намаляване на своите основни лихвени проценти до нула, Китай има изобилие от монетарен резерв за справяне с цикличните смущения. При тези обстоятелства има смисъл Китай да се обляга повече на монетарната политика, отколкото на фискална експанзия.

Независимо от това, тактическото решение на PBOC не е без потенциални клопки - не на последно място заради намаленията на лихвите, които насърчават появата на повече кредити в момент, когато Китай се опитва да се отучи от интензивен на дълг растеж. Основно предизвикателство ще бъде да се избегне ескалацията на кредитен риск, който може да подкопае процеса на реформите и възстановяването на равновесието.

От самото начало китайските водачи са знаели, че взаимодействието между структурната трансформация и бизнес цикъла ще бъде сложно. Както бившият премиер Уън Дзябао отбеляза преди почти осем години, китайската икономика става все "по-нестабилна, небалансирана, некоординирана и неустойчива." Колкото по-дълго Китай забавя решаването на своите проблеми, толкова по-трудно става намирането на решение.

Си и колегите му са решителни в опитите да се реши този проблем, като се задържи курсът на ребалансиране на китайската икономика, оставайки напълно наясно с цикличните рискове. В края на краищата, уязвимостта на Китай от тези рискове се корени в стария модел на растеж, на който е позволено да остане в сила в продължение на прекалено дълго време.

С последните улеснения на монетарната политика китайските власти изглежда са начертали линия в пясъка, за да предотвратят прекомерен спад в растежа. Това предполага, че те сега разглеждат цикличното прекъсване като реална заплаха за дългосрочната програма за структурни реформи в страната. До такава степен тези страхове са налице, че може да се очаква допълнително улесняване на монетарната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 9 години
Аз вярвам само на Совинформбюро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 9
Jorkata
преди 9 години
Ти вярваш ли на официалните данни от САЩ? Защото аз грам не им вярвам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Proxi
преди 9 години
Целта на Китайската Народна Банка е по-скоро мекото приземяване на икономиката. Освен това е малко пресилено да се каже, че САЩ са в стагнация при 2.8% ръст на икономиката на годишна база и 5% ръст на икономиката на тримесечна основа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 9 години
Прав сте, грешката е наша. Благодарим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Чрез намаляването на своя основен лихвен процент на 21 ноември Народната банка на Китай (PBOC) подчерта тактическия фокус на стабилизационната политика на правителството, която има за цел да постави таван при около 7% растеж на БВП, "...................................Понижаването на лихвата обикновено помага за поставяне на "под", а не на "таван" на растежа, както сте написали. С такава мярка се цели да се ограничи движението на растежа "отдолу", а не "отгоре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още