IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим вижда край на икономическото забавяне в Италия

След три години на рецесия заетостта започва да расте отново, посочи икономическият министър Пиер Карло Падоан

12:09 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рим вижда край на икономическото забавяне в Италия

Последните данни показват, че забавянето на икономиката на Италия е приключило, заяви икономическият министър Пиер Карло Падоан в интервю за Corriere della Sera.

Икономиката на Италия – една от най-мудните в еврозоната в последното десетилетие, продължава да отчита само и единствено тримесечия на спад през последните три години.

"След три години на рецесия... заетостта започва да расте отново", изтъкна Падоан, като добави, че това ще засили доверието на потребителите и бизнеса и ще подкрепи растежа.

Правителството прогнозира икономическото производство да намалее с 0,3 на сто за цялата 2014 г. преди да нарасне с 0,6% през 2015 г.

По думите на министъра властите ще одобрят пакет от мерки през януари, за да дадат тласък на инвестициите. Стимулите ще включват фискални мерки за подпомагане на малките фирми, усилия да се помогне на нефинансовите предприятия и стремеж да се намали регулаторния натиск.

"Италия ще се избегне поставянето под наблюдение на бюджета от страна на Европейската комисия", каза още Пиер Карло Падоан.

Междувременно доверието в производствения сектор на Италия се е увеличило отново през последния месец на годината според статистическата служба на страната Istat.

Измерителят нарасна до 97,5 пункта през декември от ревизираните 96,5 пункта месец по-рано. Анализаторите очакваха резултат от 96,7 пункта.

Индексът на мениджърите по продажбите в италианския производствения сектор пък остана при 49 пункта през ноември след свиването през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още