IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай с първи спад от 3 месеца през декември

В по-дългосрочен план търговското салдо вероятно ще се възползва от поевтиняването на петрола

09:11 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай с първи спад от 3 месеца през декември

Търговският излишък на Китай е намалял за първи път от три месеца през декември, показаха последните данни на Митническата администрация в Пекин.

Излишъкът се сви до 49,6 млрд. долара от рекордните 54,5 млрд. долара през ноември, предаде WBP Online. Прогнозата на пазара бе за излишък в размер на 48,9 млрд. долара през изминалия месец.

Износът на Поднебесната империя нарасна с 9,9% спрямо същия период на миналата година през декември, надхвърляйки прогнозите за покачване с 6%. През ноември ръстът бе 4,7 на сто. Вносът пък спадна с 2,3 на сто спрямо декември 2013 г. при прогнози на анализаторите за отстъпление от 6,2 на сто.

Икономистите смятат, че в по-дългосрочен план Китай и неговото търговско салдо вероятно ще се възползват от глобалната тенденция за намаляване на цените на петрола. Страната, която е втората по големина икономиката в света, е най-големият вносител на суровината в световен план.

Наскоро икономистите от Capital Economics Марк Уилямс и Чан Лу заявиха, че през 2015 г. намаляването на цените на петрола може да понижи сметката за внос на Китай със сума, еквивалентна на повече от 1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Ситуацията за Китай до известен степен може да бъде определена и като своеобразен "Параграф 22", тъй като по-ниските цени на "черното злато" дойдоха отчасти в резултат на намаленото търсене от най-големите икономики в света, включително Китай, поради ниските нива на растеж.

Като цяло обаче по-евтиният петрол се очаква да бъде в нетен плюс за икономиката на Китай. Bank of America Merrill Lynch прогнозира, че за всеки 10 на сто спад в цените китайският БВП ще нараства с около 0,15%, а салдото по текущата сметка – с около 0,2% от БВП.

Международният валутен фонд пък посочи, че по-евтиното "черно злато" ще увеличи БВП на Китай с 0,4-0,7% през тази година, и с 0,5-0,9% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още