IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се сви официално за първи път от 2012 г.

Правителственият PMI индекс отчете ниво от 49,8 пункта през януари след 50,1 пункта месец по-рано

09:13 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство се сви официално за първи път от 2012 г.

Правителственият измерител на производствената активност в Китай спадна под прогнозите, оставайки на червено за първи път от септември 2012 г., предава WBP Online.

Индексът на мениджърите по покупките за Поднебесната империя е спаднал до 49,8 пункта през януари от 50,1 пункта през декември според последните данни на Китайското статистическо бюро в Пекин.

"Докладът отчете скромно влошаване на китайския икономически растеж, което трябва да принуди централната банка да разхлаби паричната политика отново през това тримесечие", посочва Нийл Маккинън от VTB Capital.

Активността в производствения сектор се размина с очакванията на пазарните анализатори и участници, които очакваха резултат от 50,2 пункта за януари. Всяко равнище под границата от 50 пункта е индикатор за свиване на дейността.

Междувременно изготвяният от британската банка HSBC индекс на мениджърските покупки се покачи леко до 49,7 пункта през януари от 49,6 пункта месец по-рано. Икономистите очакваха измерителят да нарасне малко по-силно до 49,8 пункта.

"Смятаме, че търсенето в производствения сектор остава слабо, което предполага по-агресивни мерки на паричната и разхлабване на фискалната политика, за да се предотврати ново рязко забавяне на растежа", казва главният икономист на HSBC за Азия Хонбин Чу.

Индексът на мениджърите по покупките се изготвя след проучване сред 3 000 производствени предприятия в 21 индустрии от източната, североизточната, централната и западната части на Китай.

Темпът на икономически растеж на Поднебесната империя се забави чувствително в последните две години. Китайската икономика нарасна със 7,4% през 2014 г., като темпът на разширение през последното тримесечие достигна 7,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още