IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ спадат с 0,3% през декември

Въпреки понижението, редица показатели сочат, че американците са все по-обнадеждени за икономиката на страната

17:46 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в САЩ спадат с 0,3% през декември

Американските потребители са намалили харченето през декември и са пестили парите си, сочат обявените днес данни на министерството на търговията на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Потребителските разходи, на които се дължат две трети от американската икономическа активност, са спаднали с 0,3 на сто през декември в сравнение с увеличението от 0,5 на сто през ноември. Това е най-ниската стойност от декември 2009 г. 

По-евтиният бензин и слабите продажби на коли са основните причини за това понижение. Цената на енергийните източници се понижи с 6,2 процента през декември за шести пореден месец.

Същевременно личните доходи са нараснали с 0,3 на сто през декември благодарение на стабилната вълна на наемане на нов персонал през миналата година.

Американците обаче са предпочели вместо да харчат парите си, да спестяват 4,9 на сто от разполагаемите си доходи, което е увеличение спрямо равнището на този показател от 4,3 на сто през ноември, допълва търговското министерство.

Въпреки това понижение, редица показатели сочат, че американците са все по-обнадеждени за икономиката на страната и отново са развързали кесиите си.

На годишна основа потребителските разходи в САЩ са се увеличили с 4,3 на сто през последните три месеца на миналата година, а това е най-силният темп на нарастването им от началото на 2006 година, съобщи правителството в петък. Този скок е подпомогнал общия икономически растеж от 2,6 на сто, тъй като близо 70 на сто от брутния вътрешен продукт се определят от активността на потреблението в САЩ.

Икономисти очакват в петък правителството да обяви, че бизнесът е наел нови 230 хил. работници и служители. Ако прогнозата се потвърди, то американската икономика ще е създавала най-малко по 200 хил. работни места месечно през последната година, а това би бил най-добрият резултат след 16-те месеца на увеличаване на заетостта с 200 хил. работни места между 1993 и 1994 година, посочва AP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още