IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия неочаквано запази основната си лихва от 1,25%

По-голямата част от пазарните участници предвиждаха свиване на ставката с 25 базисни пункта

15:00 | 19.03.15 г.
Норвегия неочаквано запази основната си лихва от 1,25%

Норвежката централна банка неочаквано запази размера на основния си лихвен процент с аргумента, че местната икономика се развива като цяло в съответствие с прогнозите от декемврийския доклад по паричната политика, предава WBP Online.

Изпълнителният съвет на банката запази основната си ставка при 1,25% в ход, който изненада по-голямата част от пазарните участници. Повечето икономисти и инвеститори предвиждаха свиване на лихвата с 25 базисни пункта до 1%.

"Основната лихвена ставка бе намалена през декември, за да се противодейства на риска от ярко изразен спад в норвежката икономика поради по-ниските цени на петрола", заяви гуверньорът на централната банка Ойстейн Oлсен. "Досега въздействието върху реалната икономика е относително малко, като цените на жилищата продължават да растат с бързи темпове", добави той.

Според Oлсен до момента сривът на цените на петрола има въздействие само върху реалната икономика. Норвегия е най-големият износител на суров петрол в Европа.

По думите му развитието на местната икономика е в "общи линии в съответствие с това, което се прогнозираше в отчета по паричната политика на декември 2014 г.", с инфлация в близост до 2,5%.

В същото време обаче Норвежката централна банка предупреди, че перспективите пред местната икономика са малко по-слаби, отколкото се очакваше през декември, тъй като цената на петрола продължава да се движи надолу. Това може да свие допълнително активността в петролната индустрия, опасява се институцията.

Затова Oлсен спомена и възможно облекчаване на монетарните условия в бъдеще. "Ако икономическото развитие все пак се размине с прогнозите, може да има перспективи за намаляване на основния лихвен процент", каза той.

По време на следобедната търговия на Стария континент в четвъртък един щатски долар се разменя за 8,0857 норвежки крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още