IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция подготвя подкрепа за пропадащата лира

Турската валута отстъпи до рекордно ниското ниво от 2,71 за един долар

21:50 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Турция подготвя подкрепа за пропадащата лира

Централната банка на Турция заяви във вторник, че ще разгледа мерки за подкрепа на засегнатата лира, след като валутата се срина до ново рекордно дъно спрямо щатския долар, пише Yahoo Finance.

Лирата удари ново рекордно ниско ниво от 2,71 спрямо долара, но oтчете леко покачване след изявлението от страна на централната банка.

Банката предприе изключително необичайна стъпка по публикуване на дневния ред на следващото си заседание за паричната политика на 22 април, което ще включва мерки за подпомагане на лирата, включително съкращаване на депозитните ставки.

Лирата, която изгуби 11 на сто от стойността си спрямо долара от края на януари, бе притисната от силните икономически данни от САЩ и очакванията, че Федералният резерв може да покачи лихвите на следващото си заседание.

На фокус в Турция са забавящият се растеж и устойчивата инфлацията, които са основните лайтмотиви за икономиката през 2015 г. Те се засилиха от конфликтите на председателя Реджеп Тайип Ердоган с централната банка, която бе притискана да намали ставките, за да се подпомогне икономиката преди националните избори на 7 юни.

Уилям Джаксън, икономист в Capital Economics в Лондон, заяви, че "необичайното решение" на банката да публикува своя дневен ред показва, че се търсят начини да се затегнат паричните условия и да се заздрави лирата, без да понесе гнева на президента на Ердоган".

Пазарите са стреснати oбаче от опасенията, че вицепремиерът Али Бабаджан, разглеждан като гарант за разумната икономическа политика на Партия на справедливостта и развитието, може да бъде изхвърлен от кабинета след изборите. Премиерът Ахмет Давутоглу отказа да потвърди миналата седмица, че ще остане в правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още