IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се подобри минимално през май

Секторът на големите фирми се разшири леко, докато при малкия и среден бизнес свиването забави темп

09:27 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство се подобри минимално през май

Китайската промишлена активност се е подобрила минимално през май, показаха две отделни проучвания, публикувани в понеделник.

Правителственият индекс на мениджърите по продажбите, който проучва големите компании в страната, нарасна леко до 50,2 пункта от 50,1 пункта през април в съответствие с прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти. Границата от 50 пункта разделя експанзията от свиването.

Същевременно индексът на мениджърите по продажбите на HSBC, който се фокусира върху малките и средните предприятия, се покачи леко до 49,2 пункта след 49,1 пункта през април, като остава в контракция за трети месец. 

"Подобряването на двата PMI индекса се дължи на неотдавнашните прорастежни политики, стартирани от китайските власти", отбеляза анализаторът от ANZ Research Ли Ли-Ган. "Заедно с понижението на размера на задължителните резерви на банките и намаляването на лихвения процент, правителството прилага по-стимулиращи фискални политики", отбеляза експертът.

"В допълнение банковият регулатор също така ще позволи на търговските банки да удължат падежа на заемите за строителните компании, които не разполагат с пари в брой", добавя Ли.

Китайската централна банка намали лихвените проценти три пъти от ноември миналата година насам и понижи размера на задължителните резерви на банките на два пъти до 18,5%.

Втората по големина икономика в света нарасна със 7 на сто през първото тримесечие – най-бавният темп на разширение от кризата насам. Пекин си постави за цел растеж от "около 7%" през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още