IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се свива по-слабо от очакванията

Въпреки това данните може да увеличат натиска върху властите в Пекин да насърчат търсенето чрез нови стимулиращи мерки

10:43 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайски кораб е товарен със соя на бразилското пристанище Сантош. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски кораб е товарен със соя на бразилското пристанище Сантош.  Снимка: Ройтерс

И през май Китай е изнесъл по-малко стоки и услуги. Спадът на експорта възлиза обаче едва на 2,8 на сто на годишна база до 1,17 трлн. юана (189 млрд. долара), обявиха властите в понеделник.

Икономистите очакваха, че износът на втората по големина икономика в света ще се свие с 5%. Освен това самият спад намалява темпа си, след като през април експортът се сви с цели 6,4%, а през март – с 15 на сто, предава Ройтерс. 

Вносът обаче се срива през май със 17,6% на сто. Експертите очакваха спад от едва 10%. 

Отчетено в долари износът е намалял с 2,5 на сто, а вносът – със 17,6 на сто, оставяйки излишък по външната търговия от 59,49 млрд. долара. Това може да увеличи натиска над правителството в Пекин да насърчи търсенето чрез нови мерки в подкрепа на конюнктурата.

Китайските власти се опитват да пренасочат националната икономика към растеж, който се базира на вътрешното търсене, и да намалят зависимостта ѝ от външната търговия и инвестициите, припомня AFP.

През първото тримесечие на годината обаче бе отчетен икономически растеж от 7 на сто – най-ниският от световната икономическа криза през 2008 г. Слабите резултати за външната търговия днес бяха оповестени седмица след разочароващи данни за сектора на промишлеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още