IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-голям растеж на тримесечна основа в ЕС

Окончателните данни на Евростат потвърдиха 5-годишния връх в покачването на БВП на еврозоната

12:50 | 09.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е сред страните с най-голям растеж на тримесечна основа в ЕС

През първото тримесечие на 2015 година България е сред страните с най-голям икономически растеж в ЕС на тримесечна основа - 0,9 на сто спрямо 0,4 на сто през предходните три месеца, сочат данни на Евростат. Също с 0,9 на сто е нараснала и икономиката на Испания.

Сред държавите членки на ЕС, за които има налични данни за първото тримесечие на 2015 г., най-бързо нарастващата икономика на тримесечна база е тази на Чехия (3,1%), следвана от Кипър и Румъния (по 1,6%). Намаления на БВП са отчетени в Литва (-0,6%), Естония (-0,3%), Гърция (-0,2%) и Финландия (-0,1%), показаха още данните на Евростат.

Последният доклад на Евростат потвърди, че икономиката на еврозоната е ускорила възстановяването си през първите три месеца на годината. Данните отчетоха 5-годишен връх на покачването на брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на случващите се по същото време свиване в САЩ и рецесия в Япония, пише WBP Online.

Съвкупният БВП на 19-те члена нарасна с 0,4% на тримесечна база в периода януари-март след повишението с 0,3% виждал в последните три месеца на миналата година. Окончателните данни съвпаднаха както с междинната оценка, така и с прогнозите на анализаторите.

Това е най-добрият резултат от първото тримесечие на 2011 г. насам, когато бе отчетен ръст от 0,8%.

На годишна база пък икономиката на блока се разшири с 1% през отчетния период в сравнение с ръста от 0,9%, наблюдаван през четвъртото тримесечие на 2014 г. И тук окончателните данни съвпаднаха както с междинната оценка, така и с прогнозите на експертите.

За първи път от първото тримесечие на 2010 г. и четирите най-големи икономики в еврозоната отбелязаха ръст. Освен това за първи път от първото тримесечие на 2011 г. икономиката на валутния блок нарасна по-бързо и тази на САЩ, и от тази на Великобритания.

Новината дойде в особено благоприятни времена за Стария континент, тъй като европейските икономики продължават да се ползват от многото подкрепящи фактори наведнъж. Цените на петрола остават относително ниски, глобалният растеж е стабилен, а еврото продължава да се обезценява.

Поглеждайки към паричната политика, количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече имат значително влияние върху финансовите пазари, за което допринасят по-ниски лихвени проценти и очакванията за подобряване на условията за кредитиране.

В своята последна пролетна икономическа прогноза Европейската комисия ревизира нагоре очакванията си за растежа на блока и поясни, че прогнозира икономиката да нарасне с 1,5% през 2015 г., с 0,2 процентни пункта над предходната оценка. За България ЕК очаква ръст на икономиката от 1%. През есента на 2014 г. Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година.

През април Министерството на финансите (МФ) пък ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7% – най-бързият растеж от две години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 16
SS-23
преди 8 години
абе колкото и да съм ***, проС и неграмотен, още когато гласуваха кредитчето бях писал (поразрови се тук из темите, ще го намериш), че лично аз (простия и тъпия) очаквам да видя "разтеж на икономиката" в предстоящата година. И мама му стара , става чудо - вземам, да познавам!Ама комшията, ако ми даде 10 бона за харчлък, и аз ги пръсна в кварталното магазинче и му направя оборот, то магазинчето веднага ше отчете "разтеж", не мислиш ли... веднага ше започне да строи едни графики, едни трендове, акции ше пусне ...ше накупува още стока... ама като свършат 10-те бона от комшията - и графиката, ке падне, и купената стока, ке се вмирише, и магазинчето ке фалира...та тека познаваме ние ... проСтите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
keizer
преди 8 години
както е казал народът - като си *** и *** господ да ти е на помощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 41
SS-23
преди 8 години
През първото тримесечие на 2015 година България е сред страните с най-голям икономически растеж в ЕС на тримесечна основа - 0,9 на сто спрямо 0,4 на сто през предходните три месеца, сочат данни на Евроста---Ами естествено и очаквано ... 16 млрд суха кредитна пара се изсипа от чувала... Естествено, че ше има икономически "разтеж" в аванс! Смятайте от сега - колко ше е следващото пропадане, като свърши "разтежа" !?Със заем "И аз го мога" ... имаше такова предаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още