IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по гръцките облигации се изстреля с 370 базисни пункта

Пазарните участници се подготвят за фалит на Атина

14:54 | 29.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по гръцките облигации се изстреля с 370 базисни пункта

Разходите по кредитирането на Гърция нараснаха рязко в понеделник, след като пазарите заложиха, че изпадането в неплатежоспособност на правителството в Атина е на един ден разстояние.

Доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа (ДЦК) скочи с изумителните 367 базисни пункта до 14,547% по време на обедната сесия в Европа. В петък дълговият пазар затвори при ниво от 10,877%.

Междувременно ръстът на доходността по 2-годишните книжа надхвърли 1200 базисни пункта до 33,350%, което подчерта страховете от скорошен фалит.

В петък ситуацията стоеше по съвсем различен начин. Очакванията бяха, че срещата на Еврогрупата в събота може да доведе до разбирателство между Атина и кредиторите. Това обаче не се случи, а премиерът на страната Алексис Ципрас обяви изненадващ референдум, което накара инвеститорите да очакват, че най-лошите им кошмари може и да се сбъднат.

Гръцкото правителство затвори банките за шест работни дни и ограничи тегленето от банкоматите. Атинската борса също остана затворена в понеделник.

Гърция трябва да изплати на Международния валутен фонд 1,6 млрд. евро във вторник, но е почти сигурно, че правителството няма да успее да погаси вноската. Очаква се разговорите между кредиторите да продължат и днес, като лидерите на ЕС и МВФ ще обсъдят дали да предоставят нови свежи пари на средиземноморската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още