IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Прибързано е да се говори за криза в Китай

Паричните политики бяха много експанзивни през последните години и е необходима пренастройка, смятат от Фонда

10:10 | 24.08.15 г.
МВФ: Прибързано е да се говори за криза в Китай

Резките разпродажби на борсите в Азия през миналата седмица и в началото на тази седмица очаквано провокираха реакция от страна на световните институции, като фокусът на вниманието падна върху Международния валутен фонд (МВФ).

"Паричните политики бяха много експанзивни през последните години и е необходима пренастройка", заяви изпълнителният директор на Фонда Карло Котарели, цитиран от WBP Online.

"Hапълно прибързано e да се говори за криза в Китай", добави той, повтаряйки прогнозата на МВФ за 6,8% растеж на китайската икономика през 2015 г.

"Реалната икономика на Китай се забавя, но това е съвсем естествено да се случи... Това, което се случи през последните дни, е шок за финансовите пазари, което е естествено", посочи Котарели.

Отговаряйки на въпроса за включването на китайските пари в кошницата от резервни валути на МВФ, Котарели каза, че МВФ ще се консултира с властите в Пекин през следващите месеци за решението си да отслаби юана.

Китай обезцени своята валута по-рано през август, предизвиквайки опасения за състоянието на икономиката си, няколко дни след като износът отчете 8,3% спад на годишна база през юли.

Поднебесната империя цели да присъедини юана към кошницата от резервни валути на МВФ, или т.нар. специални права на тираж (СПТ). Въпреки че преразглеждането на кошницата от страна на Фонда бе първоначално планирано за края на тази година, МВФ сега обмисля да отложи процеса до 30 септември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още