IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват

Общият брой на американците, получаващи помощи, е 2,19 милиона души - най-ниското ниво от ноември 2000 г. насам

18:16 | 01.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, подали молба за помощи за безработица, е нараснал през миналата седмица, съобщава Bloomberg. Повишението е със 10 000 до 277 000 души през седмицата до 26 септември, сочат данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Средната прогноза на 48 анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 271 000 нови молби за получаване на помощи.

Средният четириседмичен брой, който е по-стабилен измерител, е спаднал до 270 750 - най-ниското ниво от близо два месеца, когато през август беше 271 750. Bloomberg отбелязва, че средното ниво е по-малко колеблив показател за безработните, отколкото данните за всяка отделна седмица.

Общият брой на американците, получаващи помощи, е 2,19 милиона души към 19 септември, което е най-ниското ниво от ноември 2000 г. насам. 

Подадените молби отразяват темпа на съкращаване на работни места. Броят им е на ниско равнище, което е показател, че работодателите вярват в доброто състояние на икономиката и планират да не освобождават персонал. Те задържат персонала на фона на стабилното вътрешно търсене, което е една от причините делът на безработните да е близо до историческо дъно, макар че пазарите извън САЩ изпитват затруднения. 

В петък предстои Министерството на труда да публикува официални данни за заетостта. Според проучването на Bloomberg новите работни места може да отбележат повишение от 173 000 души през август до 200 000 през септември.

По предварителни данни на частната изследователска компания ADP компаниите извън земеделския сектор в САЩ са назначили 200 000 нови служители през септември.

Съкращенията остават скромни“, казва Том Симънс, икономист от Jefferies LLC в Ню Йорк. Той прогнозираше 275 000 нови молби за помощи за безработни през септември.

Безработицата сред хората, които имат право да получават помощи, се е понижила до 1,6%, което е най-ниската стойност от средата на юли тази година.

От началото на март молбите за безработица са под 300 000, което според икономистите е показател за стабилизиращ се трудов пазар. Освен това се наблюдава стабилен ръст на новите назначения, както и откриване на нови работни места. Това от своя страна допринася за поддържането на потреблението от страна на домакинствата.

Официалният доклад в петък вероятно ще покаже, че безработицата в САЩ възлиза на около 5,1%, което би било най-ниската стойност от април 2008 г., прогнозира проучването на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още