IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Мексико повиши основната лихва за пръв път от 2008 г.

Банката иска да избегне допълнителен натиск върху песото след рязкото му поевтиняване тази година

11:23 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Мексико повиши основната лихва за пръв път от 2008 г.

Централната банка на Мексико повиши основния лихвен процент за пръв път от 2008 г. насам въпреки рекордно ниската инфлация и сравнително бавния икономически растеж. Банката иска да избегне допълнителен натиск върху песото след рязкото му поевтиняване тази година, пише MarketWatch.

Финансовата институция покачи таргетираното ниво на овърнайт лихвата с четвърт процентен пункт до 3,25%, както очакваха анализаторите, които определиха хода като неизбежен, след като тази седмица Федералният резерв на САЩ започна да затяга паричната си политика.

В необичайно ясен тон централната банка поясни, че увеличението е най-вече в отговор на решението на Фед, което „може да генерира допълнителна нежелана обезценка на националната валута, да се отрази на инфлационните очаквания и на самата инфлация“.

Мексиканското песо, което в началото на декември, с приближаващото ключово заседание на Фед, удари рекордно дъно спрямо американския долар, поскъпна минимално за кратко под 17 за един долар. Преди съобщението на централната банка курсът бе 17,07 мексикански песо за един долар, а по-високите лихви у дома правят песото по-конкурентоспособно.

Централната банка на Мексико не уточнява дали първото увеличение на лихвата ще бъде начало на цикъл по затягане на монетарната политика, но добавя, че ще следи внимателно действията на Фед. Това предполага, че Мексико може да копира евентуални последващи стъпки от страна на централната банка на САЩ.

Повишението на лихвата се очаква да изсмуче пари от реалната икономика и да направи правителственото финансиране малко по-скъпо в краткосрочен план в момент на икономии заради ниските цени на петрола. Лихвите по ипотеките и другите потребителски заеми в края на краищата могат да нараснат, но ще останат ниски в исторически план.

Според експерти търговските банки най-вероятно ще отложат колкото се може повече всяко покачване на лихвите за обикновените мексиканци, за да защитят пазарния си дял в момент, в който общите кредити и ипотеки растат с 11% и 17% годишно, съответно.

По-високите лихви ще се отразят положително на вложителите и купувачите на правителствен дълг. Доходността по средствата за пенсия, управлявани от частни пенсионни фондове, спадна до 3% през октомври спрямо 12% в края на 2012 г., когато основната лихва в Мексико бе 4,5%.

За последно страната вдигна ставките през август 2008 г., или малко преди колапса на Lehman Brothers, когато инфлацията се движеше над целта на централната банка. През последните две години, след като над инфлацията бе установен контрол, банката намали лихвата четири пъти. За последно тя направи това през юни 2014 г.

В становището си Централната банка на Мексико посочва, че перспективите пред икономическия растеж се подобряват, успоредно с по-доброто състояние на трудовия пазар.

През третото тримесечие мексиканската икономика нарасна с 3% на годишна база. Това е най-бързият растеж от 2 години и се оказа над очакванията. Анализатори прогнозират малко по-бавен прираст през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Икономисти прогнозират, че централната банка може да повиши лихвите отново през февруари или март, въпреки че мнозинството очаква банката да почака още, особено ако се окаже, че инфлацията остане много ниска, а песото се стабилизира.

Песото, което е осмата най-търгувана валута в света с дневен обем от 135 млрд. долара, поевтиня с близо 14% през последната година, тъй като очакванията за по-привлекателен курс на долара подкопаха интереса към по-рискови активи.

Но по-евтиното песо не доведе до ръст на инфлацията. Инфлацията е 2,2% на годишна база, а това е най-ниското ниво от 1970 г. и под целта на централната банка от 3%.

Финансовата институция очаква инфлацията да остане под контрол в следващите две години, като прогнозира да кръжи около 3%. За 2015 г. банката предрича инфлация от 2%.

Политиката на централните банки сред решението на Фед да вдигне лихвите, значението на решението за световната икономика, за развиващите се пазари,  както и за цената, по която се финансира българското правителство, са част от темите в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази неделя, 20 декември, от 20 часа, темите коментират финансовият министър в периода 2013-2014 г. Петър Чобанов и главният икономист на UniCredit за Централна и Източна Европа Любомир Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още