IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е добавил 205 хил. работни места през януари

Резултатите са доказателство за устойчивостта на компаниите, съсредоточени върху вътрешната икономика

18:43 | 03.02.16 г. 56
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трудова борса във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трудова борса във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Работодателите в САЩ стартираха 2016 г. чрез добавяне на по-малко работни места в икономиката, но детайлите от доклада в сряда на частния институт за проучвания ADP са доказателство за устойчивостта на местната икономика.

Частният сектор в САЩ е създал 205 хил. нови работни места през януари, сочат данни на HR компанията ADP, цитирани от WBP online. Средните очаквания на икономистите, анкетирани от изданието, бяха за 193 хил. нови назначения. Резултатът все пак бележи спад спрямо 267 хил. новоразкрити работни места през декември.

Силно нарастване се наблюдава в услугите и строителството, сочи частното изследване. Данните сигнализират, че компаниите, съсредоточени върху вътрешната икономика, особено в услуги като банкирането, търговията на дребно и здравеопазването, са продължили да наемат персонал въпреки забавянето на растежа в чужбина и силния долар.

Тези тенденции са се отразили на производителите в промишлеността, които не са прибавили никакви работни места миналия месец. 

Данните на ADP се публикуват два дни преди официалния месечен доклад на правителството за заетостта. Икономистите прогнозират, че ще бъдат отчетени 200 000 нови позиции и непроменена безработица на равнище 5 на сто.

Резултатът потвържава, че пазарът на труда си е поел глътка въздух през миналия месец след силния скок в края на миналата година. Рекордно високите температури и топлото време в големи части на страната увеличиха икономическата активност през декември.

Ревизираните данни от сряда показаха, че новите работни места през декември са нараснали много силно с 267 000 през декември (от предварителните 257 000) и с 201 000 през ноември (спрямо по-ранната прогноза за 211 000).

Повечето от работните места през януари отново са били създадени от сектора на професионалните и бизнес услугите, които са назначили 44 000 нови служители. Това все още е впечатляващ ръст, макар и да не е толкова голям, както през декември.

За сметка на това производственият сектор не е добавил толкова работни позиции, колкото се очакваше, предвид лошото състояние на индустрията.

И все пак строителни фирми са наели още 21 000 служители на безсрочен договор през миналия месец, докато търговията, транспортът и комуналните доставчици са увеличили ведомостите си с 35 000.

„Ръстът на работните места остава силен въпреки сътресенията в световната икономика и финансовите пазари“, коментира данните Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Проучването на ADP обаче покрива само частния бизнес и често се различава от официалните данни, уточнява AP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Целият Скандинавски модел тръгва от Пруският социализъм на Бисмарк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Хахах :)) това ли само ти роди умната кратунка ?:) Айде сега да ме ми обясняваш що Швеция е богата, че се излагаш :) Посочи ми по какво Швеция и България са си приличали толкова много с 1во 2ро 3то и т.н :) И по какво минимално са се разичавали :) Че досега изръси само глупости :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Е, има естествено и разлики. Например Швеция е конституционна монархия. Въпреки, че не съм напълно сигурен разлика ли е това или прилика, защото за Тодор Живков на времето се говореше, че е най-дълго управлявалият български цар. Но не вярвам и ти да вземеш да твърдиш, че конституционната монархия е правилната форма на управление на една социална държава. А знаеш ли как се казва партията, управлявала Швеция след Втората световна война. Понеже наистина става дума за партияТА, точно както беше и при нас. Тук вече приликите са повече от очевидни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Ха, ха ха. Така си и знаех, че няма начин да не стане дума за Швеция. Не можа ли да намериш друг пример. Швеция е дребна държавичка, която в момента е с по-малко население от Гърция, а и никога не е била забележимо по-голяма от България. Нейното благосъстояние в годините на Втората световна война се е дължало главно на това, че е изнасяла суровини във вид на качествени железни руди за фашистка Германия. В самата Германия не е имало достатъчно добро желязо, за да се построят 40 000 танка. След това износът на суровини и ценни метали продължава. Няма нищо сложно в богатството на Швеция и то не се дължи на социалното и управление. За да симулират дейност известно време даже произвеждаха и коли, но СААБ отдавна фалира, а Волво е собственост на китайци. Ако искаш ще ти разправям и още, ама вземи дай пример за друга социална държава освен Швеция, че с тая Швеция много се изтъркахте, все едно, че друга социална държава на тоя свят няма. А между другото Оман е типична социална държава от рода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Разликите са огромни:;) Швеция какато казва Владо си е социална държава поне от началото на 20ти век . България от 1945 г до 1989 бе социалистическа страна. Хайде да ми посочиш незначителните разлики и огромните прилики в социално-икономическото и политико-общественото устройство и състояние на Швеция и България през периода 1945-1989г ?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Абе като заговори за църкви, та се сетих. Знаеш ли, че по напълно потвърдени данни Светата Инквизиция е изгорила 10 000 души на клада. Сред които и много от най-светлите умове на човечеството. Не е най-хуманният начин за убиване, да не говорим, че е в тотално противоречие със самата същност на християнството, според което насилственото отнемане на живот е най-големият грях. Само Бог има право да отнема живот, но явно църквата не се съобразява с подобни дреболии. Да не говорим за следващите масови убийства, каквито са били Първата и Втората световна война и църквата е взела доста дейно участие в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
предвид, че единственото място в света, където реално е имало комунизъм е кибуците в Израел осъзнаваш, че пак дрънкаш *** мантри и показваш, че от тая работа разбираш колкото аз от астрофизика нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Сараф
преди 8 години
За едните човешкия живот означава нещо, не горят църкви и не ти обясняват колко сте равни докато си пазаруват от Корекома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Аз честно казано не съм много сигурен дали и ти знаеш какви са разликите между социална и социалистическа държава, защото те са малко и незначителни, но мога да ти кажа приликата. Приликата е, че и двете се стремят да станат КОМУНИСТИЧЕСКИ с всичка сила. Под предлог на педставката "социал", разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Така ли? И каква е разликата между френският комунизъм и руският комунизъм? Пак с линкове, ако може:) Щото аз твърдя, че съм запознат отгоре-отгоре с ученията и за френски комунизъм не бях чувал:) даже и за руски такъв. Освен това-в България след 44та има достатъчно коалиционни правителства. Я ми разясни разликата(според теб) между комунизма и социализма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още