IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Японската централна банка не цели отслабване на йената

Управителят на централната банка отхвърли критиките, че паричната политика се е провалила предвид поскъпването на валутата

13:58 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухико Курода<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането на отрицателна депозитна лихва в Япония не е имало за цел да отслабва йената, заяви управителят на Японската централна банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс. Той отхвърли критиките, че паричната политика се е провалила, предвид поскъпването на валутата. 

Регулаторът изненада пазарите, като въведе отрицателен лихвен процент по някои депозити на банките в края на януари. Мярката обаче така и не успя да повлияе особено много на шока след сътресенията на пазарите в началото на годината, поради което инвеститорите се насочиха към йената в качеството й на инвестиция убежище.

Курода каза, че целите на паричната политика за стабилността на цените и валутата не са едно и също нещо в големи икономики като Япония. Освен това той обвини за продължаващите пазарни колебания опасенията на инвеститорите за китайската икономика, нестабилния петролен пазар, както и проблемите на европейските банки.

Глобалните пазарни сътресения все още не са утихнали“, каза той пред Комисията по финансови въпроси в горната камара на парламента.

В по-малки икономики като Дания и Швейцария – където съотношението между търговията и БВП е сравнително по-високо – отрицателните лихвени проценти работят директор за отслабване на валутите. Това означава, че постигането на ценова и валутна стабилност е грубо едно и също нещо”, казва Курода.

Но в по-големи икономики като Япония, САЩ и еврозоната прякото влияние на паричната политика върху валутата е по-слабо, поради което обменният курс не е обект на политиката на централните банки“, допълва той.

Предвид поредното забавяне на икономиката, което бе анонсирано в понеделник (икономическият растеж се е свил през четвъртото тримесечие на 2015 г. с 0,4% в сравнение с предходното тримесечие), редица анализатори очакват нова намеса от страна на централните банкери.

Темата може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още