IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка вече прилага отрицателна лихва

Става все по-ясно, че Абеномиката е "книжен тигър", смята анализатор

11:03 | 16.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Приетите по-рано през годината от Японската централна банка (ЯЦБ) отрицателни лихви върху някои държани в нея средства влизат в сила от днес като част от радикален план за насърчаване на инфлацията и икономиката, предава Ройтерс.

Централната банка, която обяви изненадващото си решение на 29 януари, ще таксува банките с 0,1 на сто за някои депозити, за да насърчи инвеститорите да влагат пари в производство, а не да спестяват.

И докато обявлението за кратко понижи йената и стимулира цените на японските акции, пазарите бързо влязоха в обратна посока. 

„Става все по-ясно, че Абеномиката е книжен тигър", казва Сейя Накаджима, главен икономист в консултантската компания Office Niwa, имайки предвид микса от политики за смекчаване на паричната политика, разходи и реформи на премиера Шиндзо Абе.

„Въздействието на смекчаването на паричната политика е подобно на валутата намеса. За първи път те го правят и затова има огромно влияние. Но ако го повторят, въздействието ще намалее", каза Накаджима.

Въпреки че висши представители на централната банка се постараха да подчертаят, че решението ще има само незначително влияние върху японските банки, цените на акциите им се сринаха, което допринася за глобалните разпродажби на акции, особено в областта на финансовите компании.

Проблемът отчасти е недобре подбраният момент, тъй като световните пазари вече са в криза заради опасенията за забавянето на икономиката на Китай, увеличаването на лихвените проценти в САЩ и „акробатиката“ на цените на петрола. 

„Изглежда, че реакцията на ЯЦБ задейства пазара", заяви Йошинори Шигеми, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. „Но по-доброто обяснение би било, че опасения за някои други пазари смекчават донякъде ефекта от решението на централната банка". 

Банката променя лихвите си за първи път от октомври 2010 година, когато ги понижи на равнище между нула и 0,1 на сто. Институцията въведе агресивното парично облекчаване през април 2013 година, за да преодолее дълго задържалата се дефлация, като целта й е да постигне инфлация от 2 процента за две години.

Инфлацията обаче се колебае около нулевото равнище от година преди всичко заради рязкото поевтиняване на енергоносителите.

Очаква се мярката да се отрази положително върху потреблението и инвестициите и да доведе до промени в управлението на средствата, което премина едностранно към депозити и спестявания, посочи по-рано финансовият министър Таро Асо. 

За 11-те дни след обявяването на решението на банката борсовият индекс Nikkei падна с 8,5 на сто въпреки силното възстановяване в понеделник, докато йената скочи с 6,5 на сто спрямо долара. 

Предвид поредното забавяне на икономиката, което бе анонсирано в понеделник (икономическият растеж се е свил през четвъртото тримесечие на 2015 г. с 0,4% в сравнение с предходното тримесечие), редица анализатори очакват нова намеса от страна на централните банкери.

Анализаторът на NordLB д-р Стефан Грос пояснява в бележка, че „макар и предварителните данни да трябва да се следят с голямо внимание, Японската централна банка има причини да бъде нервна. Защото обезценяването на йената заедно с негативните тенденции при потреблението и ниските цени на суровините крият опасност от дефлация. А това представлява експлозивна смес“.

Темата може да следите тук

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни. Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlПроф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун индиректно - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го казва хубаво ''Къде се провалиха икономистите'' - http://greentech-bg.net/?p=2147,и през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Ако не се вземат мерките които предлагам ще стане страшно защото освен финан.катастрофа има още две и нещата са взаимосвързани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви на Силвио Гезел няма помогнат и проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман на год.конференция на МВФ през ноември 2013г. предложиха отриц. лихви за всички което е абсурд и защото се нарушават основни права макар ,че има в историята случай с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара еквивалент на днешните 200 000 долара.Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Забрана на офшорките и т.н. - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Джозеф Стиглиц го каза но не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики и затова пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още