IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат нулева инфлация през януари

На годишна база ръстът на потребителските цени се ускорява до 1,4%, което е над прогнозите за 1,3%

16:06 | 19.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ остават стабилни през януари, като на месечна база отбелязват нулев ръст, съобщи WBPonline, позовавайки се на данни от Министерството на труда. Пазарните очаквания бяха за отрицателна инфлация на стойност -0,1%, какъвто беше резултатът през декември, който остава неревизиран.

През първия месец на годината домакинствата плащат с 2,8% по-малко за енергия – второ поредно месечно понижение. Цената на бензина пада с 4,8%, поевтиняват електричеството и природният газ, но цените на хранителните продукти остават стабилни през януари след два поредни месеца понижение. 

На годишна база инфлацията се ускорява до 1,4%, което е малко над прогнозите за повишение от 1,3%, както и най-високата стойност от октомври 2014 г. WBPonline подчертава, че до известна степен този ръст се дължи на факта, че резките спадове при петрола от 2014 г. вече излизат от сметките и малките повишения са достатъчни, за да пратят стойността на инфлацията нагоре.

Към края на годината обаче тези фактори ще се изчистят и ускоряването ще спре освен ако не се появят повече стимули за ръст на потребителските цени, посочва изданието.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, е 0,3% - над прогнозите за 0,2% - и отчита най-голям ръст от август 2011 г.

Спрямо януари 2012 г. базисната инфлация е 2,2%, което е също повече от очакванията за 2,1% ръст на потребителските цени. Това е най-рязкото повишение по този показател от юни 2012 г.

Федералният резерв на САЩ се надява на повече повишения в потребителските цени тази година, така че централните банкери да продължат да следват плана за четирикратно повишение на лихвените проценти през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още