IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната търговия е източник на все по-малко печалби

Ликвидността намалява, защото инвеститорите и банките се въздържат от рискове, което води до по-резки и бързи колебания, посочва Bloomberg

16:37 | 29.02.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трейдърите се затрудняват все повече да печелят от валутния пазар на стойност 5,3 трилиона долара, при положение че промените в цените, които преди се случваха за седмици или месеци, днес се осъществяват далеч по-бързо. За това предупреждава пред Bloomberg Хю Килън, който оглавява звеното за форекс, суровини и активи с фиксирана доходност в Westpac Banking Corp.

Ликвидността намалява, защото инвеститорите и банките се въздържат от рискове, което води до по-резки и бързи колебания. Докато волатилността, която обикновено помага на трейдърите да печелят от промените в курсовете, се увеличава от 2014 г., оборотът през октомври намаля до най-ниското си ниво от три години в Лондон – най-големият световен центъра за валутна търговия.

До понижените обеми се стигна, след като много инвеститори бяха изненадани от редица политически решения – от развързването на швейцарския франк през девалвацията на юана и въвеждането на отрицателна депозитна лихва в Япония. 

„Преди отнемаше седмици и месеци, докато цените се променят, а сега това се случва много бързо“, казва Килън, който става част от екипа на втората по големина банка в Австралия през 2001 г. „Такива движения създават стрес и какъвто и рисков капитал да е бил вложен, той може да се изтрие много бързо“, посочва анализаторът.

Японската йена например поевтиня най-рязко от над една година на 29 януари, след като централната банка изненадващо въведе отрицателна депозитна лихва. Оттогава обаче валутата поскъпна с над 6% и е напът да запише най-голямото си месечно поскъпване от 2008 г.

От началото на 2015 г. еврото три пъти поскъпна с 3% и повече за седмица, а пет пъти поевтиня с толкова. През предходните три години не е имало такава динамика, посочва Bloomberg.

„По време на волатилни периоди пазарните участници се въздържат от рискови действия, докато обстановката не се успокои“, казва Колин Крауноувър, директор на звеното за валутна търговия в State Street Global Advisors.

Средният оборот във Великобритания се сви с 21% на годишна база през октомври, а в Северна Америка понижението е 26 на сто. Индексът на инвестиционната банка JPMorgan Chase, който измерва волатилността, този месец скочи до най-високото си ниво от четири години. Това беше двойно повишение след безпрецедентното дъно, достигнато в средата на 2014 г.

Същевременно спадът в приходите от валутна търговия и нарастващите разходи, за да се отговори на изискванията на регулаторите, накараха банките да провеждат съкращения в персонала.

„Форекс пазарът продължава да се автоматизира, тъй като реагира на динамичните технологии и регулациите“, казва Килън. „Положителното влияние е, че пазарните участници сега могат да хеджират и да следват пазарните движения много по-ефективно, отколкото когато трейдърите бяха предимно аналогови“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Радославов
преди 8 години
Не, не е стреси не че капитала може да се изтрие бързо - дамата от австралийската банка греши, не си застраховат риска, понеже са аборигени и от там си намират какви ли не извиненияза пред клиенти и телевизий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Радославов
преди 8 години
Абе относително са по големи движенията.Зависи. Ако погледнтете озито последните седмици и месеци на седмина графика то е в рейндж от дали има 6 фигури и то ехее...Та зависи.Някога бяха ежедневни движения по 3 фигури и на новини по 6фигуриТа, не са кой знае какво тез движения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Радославов
преди 8 години
Този пазар не е за всеки. ;)))Всеки може да се пробва, но не е за всеки определено.Най важното е да си застраховат риска и да го изнасят,не е трудно, но ние нямаме традиций в този бизнеса и технологично сме много изостанали. И отам трейдърите губят.Не четат достатъчно и не зависват достатъчно там където има трейдърска естетика, стил и високи технологии...Няма нищо лесно на този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
"It's Getting Harder for Currency Traders to Make Money, Market Veteran Says" - just now on Bloomberg...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
"It's Getting Harder for Currency Traders to Make Money, Market Veteran Says" - just now on Bloomberg...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още