IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна след срещата на Г-20 в Шанхай

Британският паунд беше подложен на разпродажби, достигайки ново най-ниско ниво при 1.3840 долара

11:57 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поскъпна, след като финансовите министри на страните от Г-20 изразиха опасенията си от нарастващите рискове за глобалната икономика. Като такива бяха посочени високата волатилност и резките колебания на валутите на водещите икономики. Представители на Г-20 обаче увериха, че за момента няма да се стигне до конкурентни действия на централните банкери. Също така те постигнаха съгласие в намеренията си да използват всички възможни методи и способи за постигане на зададените икономически цели, било то монетарни, фискални или структурни. В крайна сметка обаче срещата завърши без конкретен план за подкрепа на глобалния икономически растеж, което доведе до намаляване на експозициите в по-рискови активи.

Щатският долар поевтиня днес спрямо японската йена с около 1% до 112.76, на фона на завишеното търсене на валутата-убежище след края на срещата на Г-20. Преди това в петъчния ден, зелените пари бяха окрилени от положителните данни в САЩ. Ревизираният ръст на брутния вътрешен продукт на годишна база за четвъртото тримесечие на 2015 година в икономика номер едно бе на ниво от 1%, което подхрани очакванията за повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед). В резултат на тези данни доларът поскъпна до 113.98, но незадоволителните новини от срещата на Г-20 обърнаха настроенията и щатската валута се оказа под натиска на разпродажбите. Вероятността за нова стъпка на Фед до края на годината възлиза над 50% в сравнение със стойности близо до 0% към средата на февруари.

По този начин японската йена записа печалби за текущия месец в размер на 7.6%, което представлява най-силното поскъпване на валутата от месец октомври 2008 г. на база на несигурността на пазарите. За разлика от йената британският паунд бе подложен на разпродажби, достигайки ново най-ниско ниво при 1.3840 долара. Стерлингът се повлиява негативно от вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз през юни, когато ще се проведе референдум за продължаване на членството на страната в Общността. Паундът е записал загуби спрямо долара в размер на 2.7% от началото на месеца. Еврото от своя страна се обезцени срещу щатската валута до 1.0911, в резултат на положителните данни в САЩ от петък, снижавайки се до най-ниската си стойност за последните 3 седмици.

Настроенията на петролния пазар към момента изглеждат подобрени, на база на намаляващите нефтени съоръжения в САЩ и очакванията, че ръстът в потребителските разходи би подкрепил търсенето на „черно злато“. Потенциално споразумение за задържането на добивите на януарски нива от Саудитска Арабия и Русия също би подкрепило цените на петрола, имайки предвид и че щатското производство се очаква да спадне с 600 000 барела дневно тази година. В същия момент обаче, запасите на суровината в САЩ са на рекордно високо ниво. Освен това Иран заяви готовността си да разгърне производствения си капацитет, което оставя доста рискове за натиск на цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/USD

Поевтиняването на британската лира продължава, както писахме през изминалата седмица. След дълбокия спад до 1.3840, валутната двойка не успява да пробие съпротивата в зоната на 1.3880-1.3890. Неуспешните опити за пробив са сигнал за тест на нива на подкрепа около 1.3800-1.3810. При евентуален пробив под тези нива може да станем свидетели на поевтиняването на паунда до нивата от месец март 2009-та година, където нивата са около 1.3650.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още