IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ се понижават с 0,2% през февруари

Добри са обаче данните за базисната инфлация, която е 0,3% - над прогнозите за 0,2% ръст

15:48 | 16.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ отчитат отрицателна инфлация от -0,2% на месечна база през февруари, каквито бяха и пазарните очаквания, след като през първия месец на годината ръстът на потребителските цени беше нулев. Това съобщава специализираното онлайн издание WBPonline, позовавайки се на данни от Службата по трудова статистика.

Добри са сигналите обаче от базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, и е 0,3%, което е повече от прогнозите за 0,2% ръст и точно колкото беше през януари.

За дефлацията при широкия показател очаквано най-много допринася спадът на цените на енергията – 6%. Само бензинът поевтинява с впечатляващите 13 на сто, което е най-голямото понижение от януари 2015 г. насам.

Хранителните продукти в САЩ пък поскъпват с 0,2 на сто през февруари, което е най-рязкото повишение от пет месеца.

На годишна база ръстът на потребителските цени се забавя до 1% през февруари, което е в унисон с прогнозите и до известна степен се дължи на това, че данните от месеците преди срива на петрола излизат от сметките. През януари годишната инфлация беше 1,4 на сто, което беше най-резкият ръст от октомври 2014 г.

Инфлацията в САЩ продължава да е далеч от целевото ниво от 2%, което се счита за сигнал за здрава икономика. Днес в 20:00 българско време Федералният резерв на САЩ ще има изявление за паричната си политика, но не се очаква да има повишение на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
Разбира се , обещанията на Тръмп са опасно популистки, защото единствения начин с който той ще връща стара Америка е омраза към мюсюлманите и мексиканците и благославяне на Путин. Ако се съюзят тези двама, със света е свършено! А Хилари , за разлика от Тръмп, дори дума не обелва за връщане на стара Америка. И двамата са върли неолиберални глобалисти и никой от тях няма намерение да свали неолиберализма от пиедестала на държавна идеология издигната от Роналд Рейгън , следвана от всички американски правителства след него и станала главната причина да бъде изгубена старата Америка и нейния жизнен стандарт след изнасянето по линията на глобалния пазар на производствата и работните места на Америка в Китай и Азия и загубата на голямата производителна средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ideyazabulgaria
преди 8 години
Та не виждате ли какво става в президентската кампания на САЩ? Един краен популист и тъмен милиардер , човек с психиката на Хитлер -Доналд Тръмп, се кани да стане президент само защото обещава да върне на американците старата добра Америка и нейния предишен жизнен стандарт!!! Това нито целомъдрената Хилари, нито кой да е друг кандидат-президент от псевдото ляво и дясно дълбоко неолиберално пространство на Америка, не го казва. Но миража за старата и богата Америка витае в главите на американците и те са готови на всичко, само той да стане реалност. Разбира се , обещанията на Тръмп са опасно популистки, защото единствения начин с който той ще връща стара Америка е омраза към мюсюлманите и мексиканците и благославяне на Путин. Ако се съюзят тези двама, със света е свършено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ideyazabulgaria
преди 8 години
Другари икономисти от Investor, защо не направите сравнение и кажете колко пъти се понижи жизнения стандарт на американците последните 10-15 години? Поне 2 пъти! Да не се окаже, че тези 0,2% са поредния прах в очите на българите за поддържане с клизми имиджа на САЩ, тънещ вече 7 години в дълбока криза без изгледи да излезе от нея. Сега редовия американец трябва да работи на 3 места по 16 часов работен ден за да стигне стандарта си от 80-те години Защо не казвате това, а изнасяте тази невзрачна новина с фанфари? Едва ли някой може да ви счита за икономисти. Вашите икономисти в новия български телевизионен канал на ***=Мултитруп -ТВ Блумбърг са просто неолиберални слуги на нашата неолиберална мутроолигархия получила неолибералното си верую от майка си САЩ, пазеща крадените си пари от нас в нейните банки, покорно навела глава пред нея , предала изцяло външната и вътрешна политика в ръцете на американския мисионер у нас от 25 години- Отворено общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още