IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб старт на второто тримесечие за сектора на услугите във Великобритания

Активността в иначе стабилната сфера през април достига най-ниското си ниво от повече от три години

12:11 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в иначе стабилния сектор на услугите във Великобритания се забавя през април и достига до най-ниското си ниво от повече от три години. Това говори за потенциално понижение на общия брутен вътрешен продукт (БВП) в краткосрочен план. Слабото начало на второто тримесечие следва най-слабите първи три месеца от началото на 2013 г., посочва WBPonline.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit и института CIPS се понижава от 53,7 пункта през март до 52,3 пункта през април. Очакванията на пазарите бяха за стойност от 53,5 пункта. 

Секторът на услугите генерира 79% от британската икономика и въпреки волатилността беше основният двигател на ръста през първото тримесечие, който се забави до 0,4% на тримесечна база. В края на 2015 г. растежът беше 0,6 на сто. Ръстът в услугите се забавя от 0,8 до 0,6%.

Проучването на Markit по-рано тази седмица показа, че през април производството се свива за пръв път от три години. Всяка стойност на PMI индекса под 50 пункта говори за свиване, а над 50 пункта – за експанзия.

Бизнес активността в строителството също се забавя преди референдума за еврочленството на 23 юни.

В проучването си за бизнес условията през април Английската централна банка заяви, че ръстът на оборота в услугите се забавя леко през първото тримесечие. Намеренията за инвестиции остават положителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още