IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските поръчки в Германия с най-силен спад от 9 месеца

Индустриалните поръчки се свиват с 2% през април, докато анализаторските очаквания бяха за спад от 0,5%

11:19 | 06.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Новите поръчки в производството в Германия се свиват с 2% през април в сравнение с предходния месец, сочат сезонно изгладените данни на федералната статистическа служба Destatis.

Това е най-силният спад от девет месеца насам, когато през август 2015 г. поръчките от чужбина се свиха с 4,3 на сто, а тези от Германия нараснаха с 1,3 на сто. 

Индустриалните поръчки в най-голямата икономика в еврозоната се озоваха на негативна територия през четвъртия месец от годината, след като стойността им през март беше ревизирана във възходяща посока до 2,6% в сравнение с първоначалните данни за ръст от 1,9% на месечна база, пише още WBP Online.

За сравнение - анализаторите очакваха фабричните поръчки да паднат с 0,5% през април.

През месеца поръчките от Германия се увеличават с 1,3%, а от чужбина намаляват с 4,3% спрямо предходния месец. Новите поръчки от еврозоната растат с 2,5% на месечна база, докато тези от други страни намаляват с 8,3% в сравнение с март.

Графика: tradingeconomics.com

При междинните стоки има ръст от 4,8%, а при капиталовите се наблюдава спад от 6,1%. При потребителските стоки е отчетен спад на новите поръчки от 1%. 

Според данните от миналата седмица производствената активност в Германия расте през май, а производственият PMI индекс нарасна до 52,1 пункта спрямо 51,8 пункта през април. Още позитивни сигнали за германската икономика дойдоха по-късно през седмицата, когато статистиката показа, че безработицата в страната е паднала до ново рекордно ниско ниво през петия месец от годината. 

Равнището на безработица в най-голямата икономика на еврозоната намаля до 6,1% през май в сравнение с 6,2 през април - най-ниското от обединението на Германия през 1990 година.

По отношение на прогнозите за икономически растеж германската централна банка Bundesbank понижи очакванията си за ръста на БВП във федералната република. Според ревизираните данни икономиката на Германия ще нарасне с 1,7% тази година, което е под прогнозите от декември зa 1,8-процентов ръст.

Що се отнася до инфлацията, Bundesbank очаква 0,2% ръст на потребителските цени през 2016 г., 1,5% повишение през 2017 г. и 1,7% през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Явно вече балона е на път да се спука. Аз умело предвидих, че германската икономика е прегряла и е в състояние на балон още преди 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mapto
преди 7 години
А дългосрочният фактор е изоставането на Германия в това те наричат "дигитална трансформация". Самият факт, че им се е наложило да измислят подобен термин, който не съществува в икономиките с по-силно развита онлайн сфера показва част от проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
lyusien
преди 7 години
Ами причината е проста - силното евро което значително намалява износа на Германия към С А Щ и Китай както и на други страни извън Еврозоната Това е краткосрочен фактор През рятото всичко ще си доиде на мястото Еврото ще падне а износа на Германия и индустриалните поръчки ще се повишат рязко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още