IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносните цени в САЩ се повишават през юни

Ръстът се дължи почти изцяло на по-скъпия петрол

16:57 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вносните цени в САЩ се повишават през юни заради поскъпването на петрола, съобщава Wall Street Journal. Данните на Министерството на труда показват, че цените растат с 0,2% на месечна база на фона на прогнози за повишение от 0,5 на сто.

Индексът е един от многото показатели, които Федералният резерв на САЩ следи, за да прецени дали потребителските цени се повишават и колко бързо. Фед се надява бавното ускорение на инфлацията да е сигнал, че икономиката нараства със здрав темп и може да понесе повишение на лихвените проценти. Диапазонът на лихвата по федералните фондове беше понижен до рекордно ниско ниво след рецесията, за да стимулира икономическия ръст. 

Повишението през шестия месец на година е скромно, а и траекторията оттук нататък все още не е ясна. През последната година има понижение на цените с 4,8%. От февруари до май вносните цени растат най-бързо от 2011 г.

Ръстът се дължи почти изцяло на по-скъпия петрол. На месечна база вносните цени на петрола се повишават с 6,4%, а тези на природния газ – с 5,2 на сто. И все пак на годишна база и в двата случая има спад от 27 на сто.

Като се изключат петролните продукти, вносните цени се понижават с 0,3% от май до юни и с 2% на годишна база. Цените на хранителните продукти записват спад от 1,3% на месечна и 2,5% на годишна база.

Данните от сряда показват още, че износните цени нарастват с 0,8% спрямо май, което е трето поредно месечно повишение. През второто тримесечие износните цени растат с 2,4%, което е най-големият тримесечен ръст от началото на 2011 г. През изминалата една година износните цени се понижават с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още