IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Икономическият растеж на Китай ще падне под 6% през 2020 г.

Поднебесната империя е бори със слаби частни инвестиции и външно търсене, посочва международната финансова организация

12:39 | 13.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Някога впечатляващият икономически растеж на Китай ще се забави още в следващите пет години и ще падне под 6% през 2020 г., прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

Международната финансова организация счита, че икономиката на Поднебесната империя ще запише ръст от 6,6% през 2016 г., който би бил по-бърз в сравнение с официалната цел на Пекин.

Но МВФ смята, че до 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще продължи да се свива. Изключенията са 2018 г. и 2019 г. с прогнозиран прираст от 6 на сто във всяка от двете години.

Според МВФ Китай се бори със слаби частни инвестиции и външно търсене.

„Икономиката напредва по много аспекти от ребалансирането си, най-вече при преминаването от индустриално производство към услуги и от инвестиции към потребление. Но други аспекти изостават, като заздравяването на държавните предприятия, финансовото управление и удържането на бързия кредитен растеж“, посочва МВФ.

Освен това МВФ предупреди Китай да разреши проблема с корпоративната задлъжнялост преди да е излязъл извън контрол. При 25 трлн. долара китайският дълг възлиза на 254% от БВП, сочат данни на Банката за международни разплащания. Въпреки че показателят е висок, той се доближава до този на едни от най-задлъжнелите страни в света, посочва CNN.

Икономисти от доста време оспорват официалните икономически данни, които Пекин публикува, но са съгласни, че икономиката бавно забавя своя растеж от 10-те процента, последно записани през 2010 г.

Миналата и тази година глобалните пазари бяха силно чувствителни на намеците, че китайската икономика отпуска парата, което допринася за разпродажби, подобни на тези през януари.

Въпреки забавянето перспективите пред икономиката на Китай остават далеч по-добри в сравнение с тези пред много развити стопанства и спрямо редица развиващи се икономики. МВФ очаква водещите развити икономики да отбележат общ растеж от 3,1% през 2016 г. и 3,4% през 2017 г.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
Хайде жълтури стягайте дупетата и бачкайте по здраво!К'ви са тия смешни 6,7 %...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още