IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският дълг скочи до рекордно равнище през юли

Той достига 1,1 трлн. евро, или 100,9% от БВП на страната

15:38 | 17.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Работници в Мадрид.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Външният дълг на Испания се покачва до рекордно ниво. На стойност от 1,1 трлн. евро той вече е по-голям от икономическата продукция на страната, предава Ройтерс, позовавайки се на данни на централната банка на страната.

През юни съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза точно на 100,9%.

Мадрид се стреми към спад до 99,1% в края на годината. В края на 2015 г. нивото бе 99 на сто.

Министерството на икономиката пояснява в изявление, че все още е напът да постигне заложената за края на годината цел, в момент, в който Европейската комисия засилва натиска върху държавите от ЕС да положат повече усилия, за да свият високия публичен и частен дълг. Испания попада във визьора на ЕК поради прекомерно голям бюджетен дефицит. Брюксел настоява и за консолидация в кредитния бранш. 

Критериите на ЕС за стабилност предвиждат таван на дълга от 60 на сто от БВП, на което отговарят в момента малко членове на съюза. 

Независимо от политическата безизходица, която продължава вече осми месец, икономиката на Испания се разраства с един от най-бързите темпове в еврозоната, а временното правителство наскоро повиши прогнозата си за растежа за 2016 г. на 2,9% от 2,7%.

Администрацията на служебния консервативен премиер Мариано Рахой, която управлява временно след неубедителните избори през декември, разчита на този силен цикъл на растеж, който да помогне на Испания да изпълни своите цели за намаляване на дефицита за тази година.

Рахой се доближава все по-близо до втори свой мандат, като се опитва да спечели подкрепа от по-малък центристки конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
4и4о ви марио драги е зад пе4атарницата не боите се пари ще има за вси4ки от сарце шума да искате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още