IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите във Великобритания се забавя за пръв път от четири месеца

Все пак експертите от Markit посочват, че данните все още говорят за икономически ръст от 0,5% през първото тримесечие на 2017 г.

13:13 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите във Великобритания се забавя през януари за пръв път от четири месеца, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучването на частната компания Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 56,2 пункта през декември (което беше 15-месечен връх), до 54,5 пункта през януари. Това беше една от най-ниските прогнози в анкетата на Ройтерс. 

Агенцията припомня, че по-рано тази седмица имаше и забавяне в активността и в по-малките сектори на промишлеността и строителството.

Все пак експертите от Markit посочват, че данните все още говорят за икономически ръст от 0,5% през първото тримесечие на 2017 г., което съвпада с очакванията на Английската централна банка.

„Оптимизмът за идната година се повишава до най-високото си ниво от година и половина, подобрявайки се във всички сектори, и това подсказва, че забавянето през януари може да е само временно“, коментира Крис Уилямсън, икономист в Markit.

Компаниите в сферата на услугите казват, че са по-оптимистично настроени заради новите поръчки, продукти и пазари, заради ниските лихви, както и заради по-голямата яснота за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още