IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки увеличават кредитирането през април

Новите нетни кредити в юани възлизат на 1,1 трлн. юана (159,4 млрд. долара) през четвъртия месец на годината

12:05 | 12.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските банки увеличават кредитирането и новите нетни кредити в юани през април възлизат на 1,1 трлн. юана (159,4 млрд. долара), съобщава Ройтерс. Това е далеч над очакванията за нови кредити в размер на 714 млрд. юана.

За сравнение, през март стойността беше 1,02 трлн. юана.

Паричният агрегат М2 нараства с 10,5% на годишна база, показват данните на Китайската народна банка от петък. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за експанзия в размер на 10,8%. 

Неизплатените заеми в юани нарастват с 12,9% към края на месеца на годишна база. Това е повече от очаквания 12,5-процентов ръст.

Китайските банки са отпуснали кредити в размер на 12,65 трлн. юана през 2016 г., тъй като правителството насърчаваше стимулите чрез кредити, за да постигне целта си за икономическия растеж.

Тази кредитна експлозия предизвика опасения за финансови рискове от бързото натрупване на дълг, което властите обещаха да овладеят тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още