IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Китай растат през май четвърти пореден месец

По-строгият капиталов контрол и по-слабият долар помогнаха за овладяването на отлива на капитали

15:55 | 07.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните валутни резерви на Китай нарастват през май за четвърти пореден месец, при това с повече от очакваното, съобщава Ройтерс. По-строгият капиталов контрол и по-слабият долар помогнаха за овладяването на отлива на капитали, коментира агенцията.

Резервите растат с 24 млрд. долара през май до седеммесечен връх от 3,054 трлн. долара. През април повишението беше в размер на 21 млрд. долара, показват данните на Китайската народна банка.

Това е първият път от юни 2014 г., когато резервите се повишават четвърти пореден месец. Освен това е ръстът е най-големият, откакто резервите преминаха психологическата граница от 3 трлн. долара през февруари тази година. 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение в размер на 10 млрд. долара.

По-слабият долар е повишил стойността на други валути и активи, държани от Китай през май, пише в изявлението на Държавната администрация за валутния обмен. Според регулатора търсенето и предлагането на международна валута е било балансирано.

През май доларът записа най-голямата си месечна загуба срещу кошница валути от януари насам.

Ройтерс припомня, че през април нетните продажби на чуждестранна валута от страна на централната банка се понижиха до най-ниското си ниво от близо две години на фона на по-строги регулации и пауза в поскъпването на долара.

Валутният регулатор в Китай заяви през миналия месец, че трансграничните капиталови потоци се стабилизират, но рисковете за дълга и сигналите за забавящ се икономически ръст принуждават властите добре да контролират отлива на капитали.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още