IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица данни за икономиката на Китай за юли остават под очакванията

Статистиката подкрепя мнението, че втората по големина икономика в света започва да губи инерция

12:03 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството в китайските заводи забавя темп повече от очакваното през юли. Инвестициите и продажбите на дребно също са разочароващи, като подкрепят мнението, че втората по големина икономика в света започва да губи инерция на фона на нарастването на разходите по кредитирането и охлаждането на пазара на недвижими имоти, предаде Ройтерс.

През миналия месец промишленото производство в Китай се разширява с 6,4 процента на годишна база - най-бавният темп от януари, сочат публикувани днес данни на местното национално статистическо бюро.

Анализаторите прогнозираха 7,2-процентово нарастване за юли спрямо отчетените 7,6 процента месец по-рано.

Инвестициите във фиксирани активи се увеличават с 8,3 на сто през първите седем месеца на годината, като леко отслабват спрямо отчетените 8,6 на сто ръст за първото полугодие. Анализаторите очакваха темпът да остане стабилен.

Въпреки по-слабите от очакваното резултати активността в китайския промишлен сектор все още изглежда се подкрепя от продължаващия вече година бум в строителството. Пекин налива пари в инфраструктурни проекти, които подхраниха търсенето на строително оборудване и различни материали - от цимент до стомана.

Опасенията за перспективите пред вътрешното търсене обаче се засилиха отново през миналата седмица, когато Пекин отчете данни за вноса и износа под прогнозите.

Днешната статистика сочи също, че продажбите на дребно в страната нарастват с 10,4 процента през юли на годишна основа спрямо увеличението от 11 процента през юни. Растежът на продажбите на дребно също е под очакванията (10,8 процента).

Забавя се и растежът на частните инвестиции, които са около 60 процента от общите. Увеличението се забавя до 6,9 процента през януари - юли спрямо 7,2 процента за първото полугодие. Това е признак, че малките и средни предприятия още изпитват затруднения при достъпа до финансиране.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още