IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Китай забавят ръста си

Пазарът на имоти в страната „се охлажда“, спекулациите намаляват, а инвестициите ще се свият, коментира говорителят на статистическото бюро на страната

09:45 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Китай отчитат най-бавен ръст от повече от две години през миналия месец на фона на опитите на регулаторите да овладеят увеличението на цените, показват данните на китайското национално статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Общата оценка на продадените нови жилища сочи за ръст от 4,3% до 779 млрд. юана (117 млрд. долара) през юли на годишна база, изчислява Bloomberg на база на данните. Това е най-малкото повишение от март 2015 г., когато властите започнаха да насърчават купувачите, за да оттласнат общата икономика.

Въведените в последните месеци рестрикции за покупките на имоти в големите градове на Китай са пренасочили търсенето към по-малките, което също принуждава местните власти да променят политиките си към жилищния пазар.

Според говорителя на китайската национална статистика данните показват, че пазарът на имоти в страната „се охлажда“, а спекулациите намаляват. Той прогнозира, че инвестициите в имоти също ще се свият значително.

През юли ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забавя до 4,8% от 7,9% през юни, сочат данните.

За периода януари-юли увеличението достига 7,9% спрямо същия период на миналата година в сравнение с 8,5% за първите шест месеца на годината, допълва Ройтерс.

Общата площ на започнатите нови жилища се увеличава с 8% за периода януари-юли в сравнение с 10,6% ръст за първите шест месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още