IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност на еврозоната е с най-нисък ръст от началото на 2017 г.

Това се дължи на по-умереното нарастване в секторите на производството и услугите

13:04 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата активност на еврозоната през март е нараснала с най-ниските си темпове от началото на 2017 г. заради по-умерени ръстове в секторите на производството и услугите. Това става ясно от Индекса на мениджърите по поръчките на IHS Markit.

Данните отразяват умерено забавяне на ръста на новите поръчки в комбинация с лошото време в северните части на блока, както и някои трудности във веригата по доставки вследствие на скорошния силен растеж.

За изминалия месец индексът за еврозоната е в размер на 55,2 пункта, което е понижение от 57,1 пункта през февруари. Стойностите са и под предишните изчисления за 55,3 пункта. Това представлява и най-драстичният едномесечен спад за последните почти шест години, но въпреки това остава далеч от 50-те пункта, които разделят растежа от свиването. 

Въпреки че растежът остава силен, обхващащ широк спектър – производството бележи ръст във всяка страна от проучването, признаците за забавяне също са повсеместни. Отслабване на растежа се наблюдава в икономиките на четирите големи страни в еврозоната, както и в Ирландия, посочва агенция Ройтерс.

„Икономиката на еврозоната не ври през март, въпреки че все още продължава да е гореща. Проучванията сигнализират за икономически ръст с впечатляващите 0.6% за тримесечие през март“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист към IHS Markit. По думите му очаквано явление е забавянето в сравнение със силните стойности на PMI в началото на годината.

Еврото поскъпна с около 2% срещу долара през последните три месеца, което увеличи цената на европейския износ. Отражение върху икономическата активност имаше и лошото време в Европа.

Подиндексът, който измерва новите поръчки, включващ търговията с еврозоната, се понижи до 14-месечно дъно от 55 пункта през март при предишни 56,3 пункта.

Следвайки понижение в индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността, публикуван във вторник, индексът за сектора на услугите на блока стигна най-ниското си ниво за седем месеца – 54,9 пункта от 56,2 пункта през февруари.

Инфлацията в блока нарасна до 1,4% съгласно очакванията от предходния месец, стана ясно от предварителни данни, публикувани в сряда. Тези стойности все още са далеч от целта на ЕЦБ за малко под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още