IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в строителството във Великобритания достигна 7-месечен връх

Инфлацията на производствените разходи обаче достигна деветмесечен връх

12:14 | 03.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в строителството във Великобритания достигна 7-месечен връх през юни, става ясно от данните на агенция Markit, цитирани от tradingeconomics.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството в Обединеното краслтво нарасна до 53,1 пункта през юни, което е над пазарните очаквания за 52,4 пункта. За сравнение през май бяха отчетени 52,5 пункта. Последното четене на данните показва най-бързият растеж в сектора от миналия ноември.

От данните на агенция Markit става ясно, че строителството на жилища и търговски сгради нараства със стабилни темпове.

Новите поръчки в сектора на строителството се повишават най-бързо от май 2017 г., а темпото на създаване на работни места е на едногодишен връх. В същото време оптимизмът на бизнеса се възстановява от 7-месечното си дъно, достигнато през май.

От гледна точка на цените инфлацията на производствените разходи достигна деветмесечен връх поради по-високите транспортни разходи и по-високите цени на металите, особено на стоманата.

От други данни на скоро стана ясно, че ръстът на цените на жилищата във Великобритания е достигнла най-ниското си ниво в последните пет години, а цените в Лондон намаляват. Месечният доклад на Nationwide показа, че цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 2% през юни спрямо година по-рано при ръст от 2,4% през май. В Лондон цените са намалели с 1,9% на годишна основа през второто тримесечие.

Очакванията са ръстът на цените на имотите във Великобритания да продължи да се забавя и прогнозата е за нарастване от едва 1% през тази година.

След представянето на днешните данни за активността в сектора на строителството през май британската лира поскъпна с 0,36% спрямо долара до 1,3190 долара. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още