IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в еврозоната се повиши над очакванията

В основата на ръста са по-високите енергийни цени

15:04 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в еврозоната се повишиха през август повече от очакваното благодарение на поредно силно нарастване на енергийните цени, показват данни на официалната европейска статистика Евростат, съобщава БНР.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато нарасна с цели 0,7%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение от 0,2 на сто. 

Данните на Евростат за България показват по-сдържано повишение на производствените цени през август с 0,2% на месечна база след повишение с едва 0,1% през юли  и отслабване на производствената инфлация на годишна база до 3,1% от 3,3% през юли, след като през юни индексът PPI нарасна с 5,7% (най-солидно повишение от ноември 2017 година).

На годишна база производствените цени в еврозоната нараснаха в края на лятото с 4,2% при средна прогноза за повишение с 3,9% и след солидна възходяща ревизия на данните за юли до растеж на индекса PPI с 4,3% вместо с 4 на сто. За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през август те нараснаха с цели 12,0% на годишна база и с 0,9% спрямо предходния месец.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) остана на нивото от юли и нарасна на годишна база с едва 1,5% след повишение с 1,7% през юли, посочва Евростат.

Растежът на производствените цени през август е предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в еврозоната. Това беше потвърдено от Евростат през предходната седмица, когато европейската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през септември с 2,1% на годишна база след растеж с 2,0% през август, достигайки отново 6-годишния връх от юли (най-висока потребителска инфлация от последните месеци на 2012 година насам). По този начин инфлацията в еврозоната се задържа за четвърти пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на производствените цени в рамките на целия ЕС се повиши през август с 0,3% на месечна база, като на годишна база производствената инфлация се забави слабо до 4,7% от 4,9% през юли, когато достигна най-високо ниво от април 2017-а година.

През август индексът PPI отбеляза най-солиден растеж на годишна база в Дания (повишение с 10,3%), следвана от Белгия (с 9,5%), Естония (с 9,2%) и Унгария (с 8,4%), като производствените цени се понижиха единствено в Ирландия (спад с 2,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още