IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Острова започва 2019 г. на по-стабилна основа от очакваното

БВП отчете най-големият си ръст на месечна база оъ над две години

18:30 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания се възстановява по-силно от очакваното през януари, след като отслабва в края на 2018 г., показват данните на Службата за национална статистика, публикувани във вторник, съобщава Bloomberg.

БВП на Обединеното кралство е нараснал с 0,5% - най-големият му ръст на месечна база от над две години. За сравнение през декември беше отчетен спад с 0,4%. Така растежът през последните три месеца се запази на ниво от 0,2%.

Слабото възстановяване през януари се оказа широкообхватно, като разширение се наблюдава при строителството, производството и сектора на услугите.

Възвръщането на реалното нарастване на запасите е в основата на търсенето, но последните данни не са достастъчни, за да повишат оптимизма на фона на предстоящия Brexit.

Износителите се опитват да се справят с напрежението в световната търговия и най-слабия растеж след финансовата криза, които им пречат да се възползват от предимствата на евтиния паунд. Търговският дефицит на Великобритания достигна 19-месечен връх през януари.

На годишна база през януари БВП е нараснал с 1,4% спрямо 1% през декември. Годишният темп на растеж прес последните три месеца (от ноември до януари) се е забавил до 1,3%. Най-голяма е заслугата на сектора на услугите, които за същия период регистрират повишение с 0,5%. 

Междувременно в началото на март стана ясно, че производителите във Великобритания засилват подготвовката си за хаотичен Brexit през февруари, като увеличат запасите си от суровини и материали с рекорден темп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още