IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика показва признаци на забавяне и през юли

Индексът, отразяващ състоянието на малкия бизнес в Китай се забавя до най-слабия си темп от три години насам, сочи проучване на Standard Chartered

08:47 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-силната икономика в Азия продължава да забавя своя темп на растеж и през юли, увеличавайки по този начин вероятността за налагане на допълнителни стимули от Пекин, с които да бъде стабилизиран ръстът на фона на продължаващите търговски сътресения между Китай и САЩ, съобщава Bloomberg.

Признаците на забавяне на икономиката са забелязани в проучване на Bloomberg Economics, като малките китайски фирми продължават да гледат с тревога към търговските преговори, заради които китайският износ се понижава, а спадът при производствените цени продължава да оказва негативно влияние върху корпоративната печалба.

Темпът на икономически растеж на Китай се намира в период на забавяне, тъй като икономиката на азиатската страна съзрява, но свиването на търговията и печалбата на компаниите, както и по-слабият ръст на инвестициите, продължават да тревожат Пекин. 

„Търговските спорове все още представляват ключов риск както за Китай, така и за други големи икономики“, споделя Дейвид Цъ от Bloomberg Economics. “Производствените цени са поставени под напрежение, тъй като цените за материалите са повлияни от опасенията относно търговията, както може да се види в проучванията на PMI, а вътрешното доверие остава несигурно“, добавя експертът.

Официалното проучване на мениджърите по поръчките е предвидено да бъде публикувано на 31 юли.

Прогнозата за ориентираните към износа малки компании се влошава през юли, като индексът, отразяващ състоянието на малкия бизнес се забавя до най-слабия си темп от три години, като общото търсене остава мудно , а апетитът за инвестиции се понижава, сочи проучване на Standard Chartered Plc.

„Очакваме износителите да останат предпазливи относно производствените и инвестиционни перспективи, имайки се предвид отслабеното външно търсене на фона на унилия глобален икономически растеж и продължаващите търговски сътресения със САЩ“, подчертават от Standard Chartered.

Изходящите пратки от Южна Корея също предполагат по-слабо търсене отвъд океана. Износът на страната се понижава с 13,6% през първите 20 дена на юли спрямо година по-рано, сигнализирайки за свиващо се търсене на компоненти от страна на китайските компании, сглобяващи устройства за западните дружества.

Пазарите се оглеждат за сигнали, свързани с увеличаване на подкрепата от страна на правителствата.

И все пак несигурността около търговската война между Китай и САЩ ограничава възможните действия в това отношение. Централните банки на големите икономики подчертаха ангажимента си към умерени, целенасочени мерки за икономическо стимулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още