IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първо седмично поскъпване от 3 седмици*

В петък двата сорта поевтиняват с няколко цента в началото на търговията

09:53 | 09.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха с няколко цента в началото на търговията в петък, поемайки си дъх в края на седмица на големи ръстове. Поскъпването бе предизвикано от стачка на петролните работници в Норвегия, която увеличи вероятността доставките от страната да спаднат с до 25%, съобщава Ройтерс.

Сортът Brent поевтинява с 0,5% до 43,14 долара за барел, след като поскъпна с над 3% в четвъртък. Цената на американския суров петрол (WTI) се понижава с 0,51% до 40,98 долара за барел, след като по време на вчерашната търговия също поевтиня с над 3%.

И двата сорта са на път да запишат ръст в цената от около 10% тази седмица - първото покачване от три седмици насам, тласнати от вероятността за свиване на доставките, ако производството в Северно море спре заради стачките на норвежките петролни работници.

Норвежката петролна компания и служители от Министерството на труда ще се срещнат с определен от държавата посредник в петък в опит двете страни да се споразумеят и да сложат край на стачката, която заплашва да съкрати капацитета за добив на петрол в страната с една четвърт.

Пазарните участници се готвят и за въздействието върху производството от приближаващия Мексиканския залив ураган „Делта“, който се очаква да удари до часове. До момента е спряно производството на близо 1,5 млн. барела дневна продукция.

*Информацията е актуална към 9:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Интересен резултат. Норвежките петролни работници работят за Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още