IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция очаква да запази нулеви лихви до 2024 г.

Инфлацията няма да се доближи до 2% поне до 2023 г., смятат от шведската централна банка

22:30 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Шведската централна банка оставя основния си лихвен процент на нула процента и в момента не очаква, че това ще се промени през следващите години.

До 2024 г. шведите приемат непроменен нулев ключов лихвен процент, за да повишат инфлацията до постоянно ниво от около два процента, става ясно от прогноза, публикувана от централната банка в сряда.

В същото време централната банка обяви, че ще запази обема на програмата си за покупка на облигации на ниво от 700 млрд. крони - което съответства на около 70 млрд. евро. „Пандемията не разхлаби хватката си върху икономическото развитие", твърдят паричните власти в Стокхолм. Ето защо трябвало да се прояви постоянство в паричната политика.

Според централната банка икономиката се е показала по-устойчива във втората вълна, отколкото по време на първия пик на пандемията през пролетта на 2020 г. През тази година много неща зависели от това колко бързо и ефективно ваксинациите могат да подобрят пандемичната обстановка.

Веднага щом броят на заразените намалее и ограниченията за обществения живот се намалят, се очаква потребителите да се върнат към по-нормални модели на потребление.

Мащабът на кризата обаче означава, че ще отнеме време поне до 2023 г., докато инфлацията стигне близо до обявената цел от 2 процента.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още