IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е свила повече от очакваното през първото тримесечие

В същото време домакинствата са натрупали близо 300 млрд. долара спестявания

17:26 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство е претърпяла по-сериозен удар през първото тримесечие, отколкото се смяташе досега, съобщи Trading Economics.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 1,6% в сравнение с първоначалната оценка за спад с 1,5%, тъй като подновените мерки за оставане у дома намалиха бизнес активността и разходите, съобщи статистическата служба на страната.

Последните данни показват, че въздействието на ограниченията в области като хотелиерство и ресторанти, образование и производство е малко по-сериозно за периода януари-март, отколкото се смяташе досега.

БВП БВП

Разходите на домакинствата са спаднали повече, като са се понижили с 9,9 млрд. британски лири през първото тримесечие, когато голяма част от икономиката беше затворена.

Британската икономика се сви с 9,8% миналата година в резултат на пандемията - най-големият спад от три века.
Икономиката беше засегната отново в началото на тази година, когато Обединеното кралство беше ударено от вълна със заразени.

Но месечните данни показват, че отварянето на икономиката оттогава е дало ход на възстановяването, като през април беше отчетен ръст на БВП с 2,3%.

Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че тази година БВП ще расте с най-бързите темпове след Втората световна война.

В същото време други данни показаха, че британските домакинства са спестили една пета от разполагаемия си доход през първото тримесечие, когато Обединеното кралство се върна към блокадите - пари, които сега захранват потребителския бум, пише Bloomberg.

Банката на Англия миналата седмица повиши прогнозата си за растеж за второто тримесечие до почти 6%. Разширяването е подкрепено от потребителите, които са натрупали около 200 млрд. лири (277 млрд. долара) от началото на пандемията.

Коефициентът на спестяване нарасна до 19,9%, отразявайки ограничените възможности за харчене през периода, когато магазините, баровете и ресторантите бяха затворени.

В момента кипи бързо възстановяване, тъй като премиерът Борис Джонсън се готви да премахне останалите социални ограничения на 19 юли. Спекулациите около това кога АЦБ може да започне да оттегля спешните стимули се увеличават, но на последното си политическо заседание банкерите посочиха, че не бързат да го правят, докато икономиката не се възстанови напълно.

Колко бързо се възстановява икономиката зависи от желанието на домакинствата да намалят депозитите си и да се върнат към нормалните нива на спестяване. Рискът е, че нарастващите заразени отново карат потребителите да са предпазливи към спестяванията си, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още