IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Все още сме в криза

Икономическата активност ще се върне на нивото си отпреди кризата през първото тримесечие на следващата година, прогнозира председателят на ЕЦБ

18:42 | 22.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Все още сме в криза. Възстановяването на икономиката на еврозоната е в ход. Все повече хора се ваксинират и в повечето държави от еврозоната ограниченията са облекчени. Но пандемията продължава да хвърля сянка, особено след като делта вариантът остава нарастващ източник на несигурност. Инфлацията се е повишила, въпреки че се очаква това увеличение да бъде предимно временно. Изгледите за инфлация в средносрочен план остават слаби“, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на пресконференцията си след решението на банката да промени насоките си за паричната политика.

„Трябва да запазим благоприятни условия за финансиране за всички сектори на икономиката през периода на пандемията. Това е от съществено значение настоящото възстановяване да се превърне в трайно и да компенсира отрицателното въздействие на пандемията върху инфлацията. Следователно, след като потвърдихме нашата юнска оценка на условията за финансиране и перспективите за инфлацията, ние продължаваме да очакваме покупките по програмата за спешни покупки на пандемия (PEPP) през текущото тримесечие да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината“, посочи Лагард.

Тя очерта по-подробно и как ЕЦБ вижда развитието на икономиката и инфлацията.

„Икономиката се възстанови през второто тримесечие на годината и с облекчаването на ограниченията е напът за силен растеж през третото тримесечие. Очакваме производството да се представи силно, въпреки че затрудненията в доставките ще го засягат и в близко бъдеще. Повторното отваряне на големи части от икономиката подкрепя възстановяването в сектора на услугите. Но делта вариантът на коронавируса може да забави това възстановяване, особено в туризма и хотелиерството“, не изключи централният банкер.

По думите й по-добрите перспективи за работа, нарастващото доверие и продължаващата държавна подкрепа засилват разходите. Продължаващото възстановяване на вътрешното и световното търсене повишава оптимизма сред бизнеса, а това подкрепя инвестициите.

„Очакваме икономическата активност да се върне на нивото си отпреди кризата през първото тримесечие на следващата година. Но все още има дълъг път, преди да се компенсират щетите за икономиката, причинени от пандемията. Броят на хората в схемите за запазване на работните места намалява, но остава висок. Като цяло все още има 3,3 милиона по-малко заети, отколкото преди пандемията, особено сред по-младите и по-ниско квалифицираните“, заяви Лагард.

Тя подчерта, че амбициозната, целенасочена и координирана фискална политика трябва да продължи да допълва паричната политика в подкрепа на възстановяването. „В този контекст програмата на ЕС от следващо поколение трябва да играе ключова роля. Това ще допринесе за по-силно и равномерно възстановяване в страните от еврозоната“, посочи французойката.

Относно инфлацията Лагард повтори очакванията на банката тя да се ускори допълнително през следващите месеци и отново да намалее през следващата година. „Настоящото увеличение до голяма степен се дължи на по-високите цени на енергията и на базовите ефекти от рязкото спадане на цените на петрола в началото на пандемията и въздействието на временното намаляване на ДДС в Германия миналата година. До началото на 2022 г. въздействието на тези фактори трябва да изчезне, тъй като те отпадат от изчислението на инфлацията на годишна база“, обясни председателят на ЕЦБ.

От банката виждат рисковете за икономическите перспективи като балансирани. „Икономическата дейност може да надмине нашите очаквания, ако потребителите харчат повече от очакваното в момента и по-бързо се възползват от спестяванията, които са натрупали по време на пандемията. По-бързото подобряване на пандемичната ситуация също може да доведе до по-силно възстановяване от предвиденото в момента“, допълни Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Идва хиперинфлация. Разкарайте се от градовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Личното ми наблюдение е, че към изброеното, в момента пак имаме раздаване на кредити на килограм.На хора с минимална заплата им се отпускат потребителски кредити за по 25-30 хил. без никакви обезпечения. Пак ще има голяма драма. Просто не знам кое първо ще се пукне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
През 2008 кризата дойде от вас защото раздавахте кредити на кило,на всеки срещнат,сега в момента пак сме в криза заради вашите нулеви лихви и ПАК безконтролно печатане на пари.Пита се в задачата ДОКОГА обществата ще Ви търпят и няма да Ви изкарат на улицата за да видите колко е РЕАЛНАТА инфлация.Не че не знаете но все пак друго е когато тълпата рязко ти го напомни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още