IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ растат с най-бавния си темп за годината

Това е втори пореден месец, при който данните не успяват да отговорят на очакванията на икономистите

17:10 | 08.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ е добавил по-малко на брой нови работни места, отколкото икономистите очакваха, през септември, отчитайки най-бавния си темп на растеж от началото на годината. Това е и вторият пореден месец, в който данните се разминават с прогнозите, сигнализирайки за загуба на инерция по отношение на възстановяването на пазара, съобщава Bloomberg.

Забавянето може да подтикне Федералния резерв да отложи затягането на своите политики преди края на годината.

Новите работни места, които не включват сектора на земеделието, нарастват със 194 000 през миналия месец. Бяха преразгледани в посока нагоре и данните за август, като сега ръстът достига 366 000 работни места, показва доклад на Министерството на труда.

Нивото на безработицата се понижава през септември до 4,8%.

Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти показва ръст от 500 000 работни места за миналия месец.

САЩ САЩ

Отварянето на училищата и прекратяването на програмата за допълнителни федерални обезщетения при безработица трябва да доведат до увеличаване на новите работни места през следващите месеци, докато компаниите повишават заплащането.

Делът на американците, които са наети или търсят работа, се понижава с 0,1 процентни пункта до 61,6%.

Министерството на труда заяви, че наемането на нови работници през миналия месец е по-ниско от обичайното, което води до спад след сезонната корекция. Новите работни места в сферата на ресторантьорството нарастват леко.

Данните за заетостта рискуват да не отговарят на критериите на Федералния резерв за „значителен по-нататъшен напредък“ за подобряване на пазара на труда, което създава предпоставка централната банка да отложи очакваното намаляване на месечните покупки на активи до края на годината.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви след последното двудневно заседание на Комисията по отворения пазар, че ще бъде необходим „сравнително добър доклад за заетостта“ за септември, за да се отговори на този тест.

Натискът за ваксиниране срещу коронавируса, който вече се забелязва сред частния сектор и държавната администрация през последните седмици, също може да е допринесъл за по-бавния темп на наемане на нови работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още