IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар на САЩ отчита негативен рекорд през ноември

Междувременно ръстът при новонаетите служители през ноември показа, че компаниите са успели да постигнат някакъв напредък в запълването на свободни работни места

18:40 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордните 4,5 милиона американци са напуснали работа през ноември, докато броят на свободните работни места остава по-голям от нормалното, което подчертава продължаващият отлив на пазара на труда в САЩ, съобщава Bloomberg.

Ръстът в броя на напусналите работните си места американци се различава по темп в различните отрасли, като делът на прекратилите своя трудов договор достига 3%, което се равнява на нивото, отчетено през 2000 г. В същото време броят на свободните работни места се понижава до 10,6 млн. броя спрямо ревизираните в посока нагоре 11,1 млн. броя места от октомври, според данни на Министерството на труда.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за 11,1 милиона свободни работни места. Въпреки че спадът е най-големият от април 2020 г., броят на свободните работни места остава доста над нивата от преди пандемията.

Безпрецедентната вълна на напускания, включително 1 млн. души само в сектора на ресторантьорството и хотелиерството, сигнализира за продължаващи пречки пред работодателите да задържат своите работници.

Междувременно ръстът на новонаетите служители през ноември показа, че компаниите са успели да постигнат някакъв напредък при запълването на свободни работни места.

САЩ САЩ

Проучването предшества месечния доклад за работните места на Министерството на труда, който се очаква да бъде публикуван в петък. Според наличните прогнози в САЩ са били създадени 420 000 работни места през декември.

Ръст на напусканията

Докладът отразява безпрецедентните прекратявания на трудовите договори от страна на работниците, най-вече в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, докато транспортната и логистичната индустрия регистрират един от най-големия брой напускания на служители в историята. Подобна е ситуацията и в сектора на здравеопазването.

Ръстът в броя на новозаразените с коронавирус през последните седмици може да повлияе както върху наемането на работници, така и на броя на свободните позиции, ако ситуацията с напусканията се запази, докато предприятията се опитват да поддържат обичайния си работен темп.

Общият брой на наетите служители през ноември достига 6,7 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още